Βιομηχανία εκρηκτικών υψίστης ασφαλείας και πρότυπο η EXTRACO

Τηρούνται «δρακόντια» μέτρα ασφαλείας στους χώρους φύλαξης του νιτρικού αμμωνίου

Ασφαλής η Βοιωτία

Προνομιούχοι και καλοπληρωμένοι οι ντόπιοι εργαζόμενοι της εταιρείας

Έρευνα – Ρεπορτάζ : Βασιλική Γ. Δάρρα

Η έκρηξη των 2750 τόνων νιτρικού αμμωνίου που ανατίναξε το λιμάνι της Βηρυτού στις 4 Αυγούστου, με αποτέλεσμα 171 νεκρούς, 6000 τραυματίες και 30 – 40 αγνοούμενους, συγκλόνισε την παγκόσμια κοινότητα και «θορύβησε» τους κατοίκους της Βοιωτίας μετά από δημοσιεύματα του Αθηναϊκού Τύπου ότι στη Βοιωτία (Τανάγρα, Δερβενοχώρια, Θήβα) υπάρχουν αποθηκευμένες βόμβες – «μαμούθ» νιτρικού αμμωνίου. Η «αποκάλυψη» οδήγησε τον Βουλευτή Βοιωτίας, κ. Γ. Μουλκιώτη, να καταθέσει ερώτηση στη Βουλή επί του θέματος στις 10 Αυγούστου, την περιφερειακή σύμβουλο, κα Βασιλική Κοροπούλη – Κατσιμίχα, να ζητάει ενημέρωση και φυσικά την εφημερίδα της Βοιωτίας, «Η Φωνή των Δερβενοχωρίων & του Δήμου Τανάγρας» να ερευνά το θέμα πολύπλευρα. Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας η εκδότρια της εφημερίδας, κα Βασιλική Δάρρα, δέχτηκε επίσημη πρόσκληση από τον CEO της Βιομηχανίας εκρηκτικών EXTRACO, κ. Ν. Μαντζαρέα, να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της στην Τανάγρα και να κάνει το ρεπορτάζ βασισμένη σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας της επιχείρησης. Η επίσκεψη στη EXTRACO πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 12 Αυγούστου.

Η βιομηχανία EXTRACO είναι χτισμένη σε βουνό, σε ένα ειδυλλιακό πλάτωμα μεταξύ Τανάγρας – Ασωπίας και περιτριγυρίζεται από πυκνό και παρθένο δάσος. Οι εγκαταστάσεις της βιομηχανίας είναι απόλυτα εναρμονισμένες με το φυσικό περιβάλλον, το οποίο έχει αντιμετωπιστεί με τον δέοντα σεβασμό.

Αυτό που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι στα 53 στρέμματα που καταλαμβάνουν οι εγκαταστάσεις της EXTRACO υπάρχει σχολαστική καθαριότητα και στους εσωτερικούς, αλλά και στους εξωτερικούς αχανείς χώρους της βιομηχανίας.

Στην ξενάγηση που μας έγινε από τον κ. Ν. Μαντζαρέα, διευθύνοντα σύμβουλο της Extraco και ενός εκ των δύο ιδρυτών της, τον υπεύθυνο ασφαλείας και έναν μηχανικό, διαπιστώσαμε ότι σ’ αυτή τη βιομηχανία δεν έχει αφεθεί τίποτα στην τύχη. Κάθε λεπτομέρεια στη διαδικασία παραγωγής των εκρηκτικών είναι μελετημένη και ακολουθείται σχολαστικά από όλους τους εργαζομένους. Τα μηχανήματα είναι όλα τελευταίας τεχνολογίας και η ασφάλεια είναι ο «νόμος» που διέπει κάθε τομέα της παραγωγής. Όλη η επιχείρηση διαθέτει ένα «πάνοπλο» σύστημα ελέγχου κάθε σπιθαμής του χώρου και τα πάντα δουλεύουν άψογα σαν «καλολαδωμένη» μηχανή.

Στο πλαίσιο της ξενάγησης επισκεφθήκαμε τις περιβόητες αποθήκες νιτρικού αμμωνίου, για τις οποίες τόσος πολύς ο θόρυβος το τελευταίο διάστημα. Οι τρεις τεράστιες αποθήκες, συνολικής χωρητικότητας 2600 τόνων, αποθηκεύουν κάθε φορά τόσο νιτρικό αμμώνιο, όσο είναι απαραίτητο για τις ανάγκες της παραγωγής, έχουν τις πρέπουσες αποστάσεις μεταξύ τους και φυλάσσονται με σχολαστικό τρόπο. Εξάλλου, όπως μας είπε ο κ. Μαντζαρέας,  το νιτρικό αμμώνιο είναι ένα φτηνό υλικό, που χρησιμοποιείται κυρίως στη γεωργία ως λίπασμα και υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να γίνει εκρηκτικό, δηλαδή όταν αναμιχθεί με λάδι, πετρέλαιο ή καύσιμους υδρογονάνθρακες. Συνεπώς, ακόμα κι αν υπάρχει μια μεγάλη ποσότητα σε μια δεξαμενή, οι κάτοικοι δεν κινδυνεύουν, διότι το νιτρικό αμμώνιο δεν αναφλέγεται, ούτε εκρήγνυται από μόνο του! Επιπλέον, το νιτρικό αμμώνιο έχει ημερομηνία λήξης, δηλαδή 6 μήνες ζωής μετά παθαίνει ανακρυστάλλωση και δεν είναι κατάλληλο για χρήση.

Αποθήκη με νιτρικό αμμώνιο της EXTRACO – «δρακόντια» μέτρα ασφαλείας σε κάθε φάση της παραγωγής

Ο κ. Μαντζαρέας μας δήλωσε ότι η εταιρία του τηρεί αυστηρά όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, σύμφωνες με την Οδηγία Seveso και όλοι οι επίσημοι έλεγχοι έχουν αποδείξει την ασφάλεια της επιχείρησης. Ό, τι άλλο ακούγεται κατά της εταιρίας δεν προέρχεται από καταγγελίες κατοίκων, αλλά αποτελεί προβοκάτσια ανταγωνιστών.

Το αποτέλεσμα τήρησης όλων των κανόνων ασφαλείας είναι τα σχεδόν μηδενικά ατυχήματα στα 37 χρόνια που υφίσταται η εταιρεία, η οποία αποτελεί «έργο ζωής», όπως μας δήλωσε ο κ. Μαντζαρέας. Η EXTRACO ιδρύθηκε το 1983, αποτελεί πρότυπο σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο και είναι η μοναδική ελληνική εταιρεία που έχει μηδενική δανειακή εξάρτηση. Την περίοδο της «κρίσης», όχι μόνο δεν έκανε απολύσεις, αλλά αύξησε το προσωπικό της. Οι εργαζόμενοι στην πλειοψηφία τους προέρχονται από κατοίκους της περιοχής, αμείβονται καλά και στην ώρα τους και συμμετέχουν στα κέρδη της εταιρείας παίρνοντας κάθε χρόνο bonus, με αποτέλεσμα να εισπράττουν ετησίως 16 μισθούς!!!

Η εταιρεία Extraco SA είναι leader στον κλάδο των εμπορικών εκρηκτικών στην Ελλάδα και εξάγει το 65% της παραγωγής της σε Βαλκάνια, Μέση Ανατολή και Αφρική, ανταγωνιζόμενη «στα ίσα» τους Τούρκους παραγωγούς αντίστοιχων προϊόντων. Εμφανίζει έναν «νοικοκυρεμένο» ισολογισμό με μηδενικές δανειακές υποχρεώσεις και συσσώρευση μεγάλων κερδών ετησίως, τα οποία επανεπενδύονται. «Παράγουμε και εμπορευόμαστε εμείς τα προϊόντα μας» τονίζει ο κ. Νικόλαος Μαντζαρέας, διευθύνων σύμβουλος της Extraco και εκ των ιδρυτών και βασικών μετόχων της εταιρείας μαζί με τον κ. Ιωάννη Σωτηρίου, πρόεδρο σήμερα του διοικητικού συμβουλίου. Όπως επισημαίνει ο κ. Μαντζαρέας«παράγουμε εκρηκτικά για εμπορικές χρήσεις με εφαρμογές σε λατομεία, μεταλλεία και δημόσια έργα, όπως οδοποιίες και σήραγγες. Πελάτες μας είναι μεγάλες εταιρείες, όπως η Ελληνικός Χρυσός, η Δελφοί Δίστομο, η Εγνατία Οδός, η Ιόνια Οδός κ.α.». Η εταιρεία έχει αναπτύξει εξαγωγικό προσανατολισμό και κατέχει κυρίαρχη θέση στα Βαλκάνια στον κλάδο της.
«Όπου υπάρχει ανοικοδόμηση και ανάγκη υποδομών τα προϊόντα μας είναι απαραίτητα και η ζήτηση μεγάλη. Τέτοιες περιοχές είναι τα Βαλκάνια, η Μέση Ανατολή και η Αφρική» 
δηλώνει ο κ. Μαντζαρέας. Οι προοπτικές των εξαγωγών είναι θετικές αλλά η Πολιτεία δεν είναι ευέλικτη και δεν βοηθά όπως οι άλλες χώρες ομοειδείς επιχειρήσεις.

Ο κ. Ν. Μαντζαρέας, οικονομολόγος, CEO της EXTRACO

«Λόγω και του εξειδικευμένου αντικειμένου, για να κάνουμε μια εξαγωγή απαιτούνται τρεις υπουργικές αποφάσεις, συν άδεια από την Αστυνομία, όταν αντίστοιχα προϊόντα εισάγονται αθρόα στη χώρα με τη συνοδεία ενός απλού τιμολογίου» διευκρινίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Extraco.

Κατασκευές υψηλών προδιαγραφών που τηρούν πολύ υψηλά standards ασφαλείας

H εταιρεία έχει δρομολογήσει επένδυση 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη ενός νέου καινοτόμου προϊόντος. Επίσης ολοκλήρωσε με ίδια κεφάλαια επένδυση 1,5 εκατομμυρίων ευρώ στις γραμμές παραγωγής, χωρίς να ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο.

Oι παραγωγικές εγκαταστάσεις της εταιρείας βρίσκονται στην Τανάγρα Βοιωτίας, ενώ διαθέτει και μία θυγατρική στη Θεσσαλονίκη. Συνολικά απασχολούνται 100 άτομα, τα οποία μπορούν να χαρακτηριστούν προνομιούχα για τις απολαβές και το σεβασμό με τον οποίο αντιμετωπίζονται από τη Διοίκηση. Η πολιτική της εταιρείας (εντοπιότητα εργαζομένων, υψηλοί μισθοί, αυξήσεις, συμμετοχή στα κέρδη) θα έπρεπε να αποτελεί «οδηγό» και πρότυπο για όλες της επιχειρήσεις της Βοιωτίας και της Ελλάδας.

Ο πρότυπος τρόπος λειτουργίας της EXTRACO, η σχολαστική και λεπτομερής τήρηση των κανόνων ασφαλείας, η λαμπρή και κερδοφόρος παρουσία της, ο σεβασμός και η επιβράβευση των εργαζομένων της έχουν αποτελέσει αντικείμενο διπλωματικής εργασίας φοιτητών Πολυτεχνικών σχολών.

Η εταιρεία διαθέτει δικά της πυροσβεστικά οχήματα που είναι σε ετοιμότητα 24 ώρες το 24ωρο
Τα Πυροσβεστικά οχήματα της εταιρείας συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εάν και εφόσον χρειαστεί
Ασφάλεια και υπευθυνότητα

Πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο μέσα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας
Υπερσύγχρονα μηχανήματα, επενδύσεις στην ασφάλεια
Καθαριότητα, τάξη, οργάνωση και σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον
Επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ στην πιο πετυχημένη ελληνική βιομηχανία, η οποία παρουσιάζει κέρδη και έχει μηδενικές δανειακές υποχρεώσεις
Πρωτοποριακό όχημα – καινοτομία- της EXTRACO : κινητό εργοστάσιο εκρηκτικών! Αναμένεται η κυκλοφορία του…

Τα μέτρα ασφαλείας που τηρεί η εταιρεία αποτελούν εγγύηση για την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Τανάγρας και κατά προέκταση ολόκληρης της Βοιωτίας.

Για να ολοκληρωθεί η έρευνα για τις αποθήκες νιτρικού αμμωνίου έπρεπε να μιλήσουμε αντίστοιχα με τους υπεύθυνους της ΠΥΡΚΑΛ – ΕΒΟ που φέρεται να έχει αποθηκευμένους 1500 τόνους νιτρικού αμμωνίου στις αποθήκες πυρομαχικών στα Δερβενοχώρια, αλλά αυτό δε στάθηκε δυνατό, επειδή όλοι απουσιάζουν σε διακοπές χωρίς να έχουν αφήσει ΟΥΤΕ ΕΝΑ άτομο υπεύθυνο για θέματα ασφαλείας σε μια τόσο «ευαίσθητη» επιχείρηση… Περιμένουμε να μας απαντήσουν όταν αποφασίσουν να επιστρέψουν στις θέσεις τους!

Από το Δήμο Τανάγρας περιμέναμε ενημέρωση για το θέμα, αλλά δεδομένου ότι πρέπει να είναι ο μοναδικός δήμος στην Ελλάδα που δεν έχει Γραφείο Τύπου και τα δελτία τύπου τα διεκπεραιώνει ένας απλός υπάλληλος χωρίς δημοσιογραφική εμπειρία, αυτό δεν έγινε, όπως και για το 99% των θεμάτων που αφορούν στο Δήμο και απαιτούν ενημέρωση των πολιτών…

Το Γραφείο Τύπου του Δήμου Θηβαίων επιφυλάχθηκε να μας απαντήσει για το νιτρικό αμμώνιο που φέρεται να είναι αποθηκευμένο στην περιοχή της δικαιοδοσίας του.

Ιστορικό έκρηξης στη Βηρυτό

Η έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού έλαβε χώρα στις 4 Αυγούστου 2020. Τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε χώρο αποθήκευσης πυροτεχνημάτων και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε χώρο όπου ήταν αποθηκευμένοι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου. Δεν αναφέρθηκαν άμεσα απώλειες, αλλά η τοπική κάλυψη και οι δηλώσεις του λιβανέζου Υπουργού Υγείας υποδήλωναν ότι υπάρχουν ανησυχίες για δεκάδες θανάτους. Ο υπουργός υγείας είχε μιλήσει εξ αρχής για «πολλούς τραυματισμούς και εκτεταμένες ζημιές». Μάρτυρες ανέφεραν στο τηλεοπτικό κανάλι LBC ότι «τουλάχιστον δεκάδες τραυματίστηκαν και τα νοσοκομεία ήταν γεμάτα από τραυματισμένα άτομα.» Επί του παρόντος, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 171 και οι τραυματίες 6.000, ενώ υπάρχουν και 30-40 αγνοούμενοι.

Η έκρηξη συγκλόνισε όλη την κεντρική Βηρυτό και δημιούργησε ένα σύννεφο-μανιτάρι σκόνης στον αέρα. Μάρτυρες δήλωσαν ότι κατεγράφησαν ζημιές ακόμη και σε σπίτια 10 χιλιόμετρα μακριά από το τόπο της έκρηξης. Μάλιστα η έκρηξη έγινε αισθητή ακόμα και στην Κύπρο. Σύμφωνα με την UNESCO, η οποία ηγείται της διεθνούς κινητοποίησης για την αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Λιβάνου, 60 ιστορικά κτήρια κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, ως επακόλουθο της έκρηξης.

Την έκρηξη ακολούθησαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, λόγω της αποτυχίας της να προλάβει την έκρηξη, σε συνέχεια διαδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα από το 2019. Στις 10 Αυγούστου 2020, ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ και η κυβέρνησή του παραιτήθηκαν εξαιτίας της αυξανόμενης πολιτικής πίεσης, η οποία εντάθηκε μετά την έκρηξη.

Πηγή : https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%88%CE%BA%CF%81%CE%B7%CE%BE%CE%B7_%CF%83%CF%84%CE%BF_%CE%BB%CE%B9%CE%BC%CE%AC%CE%BD%CE%B9_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%92%CE%B7%CF%81%CF%85%CF%84%CE%BF%CF%8D_(2020)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s