ΤΑ ΔΕΡΒΕΝΟΧΩΡΙΑ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ SOS

Το Δασαρχείο εθελοτυφλεί και κωφεύει μπροστά στην οικολογική καταστροφή που συντελείται στο μαρτυρικό οροπέδιο των Δερβενοχωρίων! ΓΙΑΤΙ;;;

Ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ανεμογεννητριών ακόμα και χωρίς άδεια

Παραβάσεις και παράνομες ενέργειες από τις εταιρίες – αρπακτικά που συναγωνίζονται ποιος θα ερημώσει πρώτος αυτό τον πανέμορφο τόπο με ΜΗΔΕΝ ανταποδοτικά

Η Περιφέρεια δίνει άδειες μαζικά! Γ Ι Α Τ Ι ; Τα Δερβενοχώρια δεν είναι ακατοίκητη περιοχή!

Το Δ.Δ. Δερβενοχωρίων υπάγεται στο Δήμο Τανάγρας του Ν. Βοιωτίας.
Στη νοτιοδυτική του πλευρά συνορεύει με το Ν. Αττικής (με τους Δήμους : Φυλής – Ασπροπύργου – Ελευσίνας – Μάνδρας). Ουσιαστικά πρόκειται για ολόκληρη τη δυτική Πάρνηθα η οποία ανήκει από κοινού στους νομούς Αττικής και Βοιωτίας.

Η καταστροφική πυρκαγιά του 2007, η οποία έκαψε σχεδόν τα 2/3 της Πάρνηθας, ξεκίνησε απ το χωριό Στεφάνη (το χωριό που έχει πληγεί περισσότερο) κατευθύνθηκε ανατολικά, μέσα στον Εθνικό Δρυμό και κατέληξε μέχρι το καζίνο (ήταν από της μεγαλύτερες πυρκαγιές στην Ελλάδα καθώς έκαιγε επί 7 συνεχόμενες μέρες το παρθένο δάσος).

Παρά τις δεσμεύσεις της τότε κυβέρνησης Καραμανλή για …αναδάσωση, δε συνέβη τίποτα.
Το 2009 (επί ΓΑΠ) που έγινε της μόδας η πράσινη ανάπτυξη, εμφανίστηκε στα χωριά η ΤΕΡΝΑ, η οποία ξεκίνησε στα όρια των 2 νομών να σκάβει μέσα στη καμένη και αναδασωτέα περιοχή τοποθετώντας τις πρώτες ανεμογεννήτριες με τη σύμφωνη γνώμη του τότε Δημάρχου Δερβενοχωρίων (τότε ήμασταν ακόμα Δήμος – προ Καλλικράτη).


Από το 2009 μέχρι και το 2016 τοποθετούσαν ανεμογεννήτριες περιμετρικά του κάμπου των Δερβενοχωρίων με φρενήρεις ρυθμούς. Οι τοπικοί δερβέναγες υπόσχονταν στους κατοίκους δωρεάν ρεύμα, θέσεις εργασίας, ανταποδοτικά οφέλη, λαγούς με πετραχήλια και ευημερία…

Το 2016 ξέσπασε (πάλι απ’τη Στεφάνη), η δεύτερη καταστροφική πυρκαγιά αυτή τη φορά προς την αντίθετη κατεύθυνση καίγοντας το δυτικό μέρος της Πάρνηθας φτάνοντας σχεδόν πάνω από τη Μάνδρα στο όρος Πατέρα (από εκεί που κατέβηκε και ο κύριος όγκος νερού έναν χρόνο μετά και έπνιξε 15 ανθρώπους).


Το καλοκαίρι του 2017 μαζί με την ΤΕΡΝΑ εμφανίστηκαν κι άλλες εταιρίες (πχ … η ΣTEFANEΡ του ομίλου Motor Oil αλλά και κάποιοι ιδιώτες).

Δεν είναι μόνο οι εγκαταστάσεις μέσα σε ή δίπλα σε καμένες και αναδασωτέες περιοχές…
Ανεμογεννήτριες ξεφύτρωσαν και σε απόσταση αναπνοής από τους οικισμούς με αποτέλεσμα η όχληση -οπτική και ηχητική- να είναι τεράστια.

Επίσης όπως θα διαπιστώσετε απ’τις φωτογραφίες τοποθετούν ανεμογεννήτριες ακόμα και μέσα στο παρθένο δάσος το οποίο κατάφερε να γλιτώσει από τις πυρκαγιές.

Να μας ενημερώσει ο δασάρχης Θήβας με ποιο δικαίωμα δίνει ανεξέλεγκτα τέτοιου είδους άδειες και με ποιων τις πλάτες…

Η Δυτική Πάρνηθα, η οποία αποτελεί έναν απ τους βασικούς πνεύμονες της Αττικής , καταστρέφεται συστηματικά από αυτού του είδους τις εταιρίες οι οποίες δραστηριοποιούνται ανεξέλεγκτα.

Στις φωτογραφίες θα δείτε κι ένα τεράστιο νταμάρι μέσα στη Πάρνηθα το οποίο κανένας δε γνωρίζει σε ποιον ανήκει , πώς δημιουργήθηκε εκεί και από πού πήρε τις σχετικές άδειες να καταστρέψει το βουνό και το δάσος (για να ανοιχτούν δρόμοι για το νταμάρι και τις ανεμογεννήτριες προκειμένου να περνάνε φορτηγά έχουν εκριζωθεί και κοπεί δέντρα). Παρακαλείται όποιος γνωρίζει πληροφορίες γι΄αυτό το νταμάρι να επικοινωνήσει με την εφημερίδα!

Ο τόπος στα Δερβενοχώρια, είναι ήδη πολύ επιβαρυμένος εδώ και πάρα πολλά χρόνια…

Όπως είναι γνωστό εκεί δραστηριοποιείται και η εταιρία Τιτάν η οποία έχει ανοίξει τεράστιες τρύπες με τραγικές επιπτώσεις για τις καλλιέργειες στον κάμπο των Δερβενοχωρίων, καταστρέφοντας ανεπανόρθωτα το περιβάλλον λαμβάνοντας εκατομμύρια κυβικά χώματος κάθε χρόνο, δίνοντας ψίχουλα για ανταποδοτικά οφέλη στον τόπο και κυρίως χωρίς να εφαρμόζει καμιά από τις περιβαλλοντικές μελέτες που εκπονεί πληρώνοντας χιλιάδες ευρώ…

*Το κείμενο και τις φωτογραφίες μας τα έστειλε φίλος της σελίδας, κάτοικος της περιοχής. Τον ευχαριστούμε πολύ.

*Το κείμενο πάρθηκε από τη σελίδα Ελεύθερα Βουνά Χωρίς Αιολικά στο facebook και δημοσιεύεται με μικρές διορθώσεις και τροποποιήσεις

Εσείς, κάτοικοι των Δερβενοχωρίων, ξυπνήστε! Οι διευθυντές του Τιτάνα, της Τέρνα, της Μotor Oil, o Ρουβάς και οι όμοιοί τους ζουν σε χλιδάτες βίλες σε προνομιούχα μέρη επειδή έχουν επενδύσει στην καταστροφή του τόπου μας. Τα Δερβενοχώρια καταστράφηκαν, οι περιουσίες μας έχασαν την αξία τους, η ποιότητα ζωής μας υποβαθμίστηκε και κανένας δεν ενδιαφέρεται. Οι ιθύνοντες των εταιριών μεθοδικά και αφού βρήκαν τους αγράμματους-πουλημένους-ντόπιους Πήλιο Γούσηδες κατάφεραν να εισχωρήσουν στον τόπο και να τον καταστρέψουν. Στον τόπο μας έδρασαν και δρουν «συμμορίες», που για να αποκομίσουν μικρό ή μεγάλο κέρδος δε διστάζουν μπροστά σε τίποτα. Χρόνια τώρα γίνεται αυτό το παράνομο νταραβέρι και είναι πολλοί αναμεμειγμένοι… Ανταποδοτικά οφέλη για τα Δερβενοχώρια μηδαμινά…τα πολλά καταλήγουν σε τσέπες ορισμένων. Αλλά μέχρι εδώ! Δε θα επιτρέψουμε παραπάνω καταστροφή. Όποιος θέλει ανεμογεννήτριες στο εξής να τις βάλει στην αυλή του κι όποιος θέλει να «πληγώσει» τη γη μας θα το ανταποδώσει στους κατοίκους, με έργα-δουλειές-παροχές. Αλλιώς να φύγει!

ΤΕΙΧΗ [1896, 1897], Κ. Καβάφης

Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ
μεγάλα κ’ υψηλά τριγύρω μου έκτισαν τείχη.

Και κάθομαι και απελπίζομαι τώρα εδώ.
Άλλο δεν σκέπτομαι: τον νουν μου τρώγει αυτή η τύχη·

διότι πράγματα πολλά έξω να κάμω είχον.
A όταν έκτιζαν τα τείχη πώς να μην προσέξω.

Aλλά δεν άκουσα ποτέ κρότον κτιστών ή ήχον.
Aνεπαισθήτως μ’ έκλεισαν από τον κόσμον έξω.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s