Λουκέτο στο πορτάκι του Γυμνασίου Πύλης…

Λουκέτο έβαλαν οι υπεύθυνοι του Γυμνασίου με Λ.Τ. Πύλης στο πορτάκι που άνοιξε με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς για να διευκολύνει την είσοδο και έξοδο των μαθητών από τη νότια πλευρά του σχολικού κτηρίου μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Η διεύθυνση του σχολείου προφανώς, έχω την υποψία ότι, απαγόρευσε στα παιδιά να πηδούν από τα κάγκελα -θλιβερό θέαμα- για να πάνε στον παρακείμενο φούρνο και να χρησιμοποιούν την κεντρική είσοδο του σχολείου γι’ αυτόν τον σκοπό.

Η μέθοδος του «στρουθοκαμηλισμού» ακολουθήθηκε για άλλη μια φορά και στην εφημερίδα δεν έφτασε καμιά απάντηση από κανέναν αρμόδιο για το επίμαχο θέμα που αναδείχθηκε από την εφημερίδα μετά από καταιγισμό καταγγελιών των αναγνωστών μας. Διευθυντής του σχολείου, αντιδήμαρχος, σύλλογοι γονέων, σχολική επιτροπή κλπ, δεν έδωσαν καμιά απάντηση σ’ αυτές τις καταγγελίες και αρκέστηκαν να βάλουν ένα λουκέτο στο πορτάκι. Προφανώς θα κληθεί σιδεράς για να κλείσει τις επόμενες μέρες κανονικά αυτή η είσοδος και θα αφαιρεθούν τα σκαλάκια ώστε να επανέλθει η περίφραξη του σχολείου στην πρότερη κατάσταση.

Μετά από επικοινωνία της εφημερίδας με όλους τους αρμόδιους για τα σχολικά κτήρια φορείς, προέκυψε ότι κανένας δεν μπορεί να ανοίξει πόρτες και πορτάκια που μένουν ορθάνοιχτα όλο το 24ωρο σε σχολική περίφραξη κατά βούληση και ότι ο χώρος του σχολικού κτηρίου επιβάλλεται να φυλάσσεται. Δεν επιτρέπεται η είσοδος σε αυτό εξωσχολικών όταν το σχολείο δεν λειτουργεί και η προστασία του είναι καθήκον όλων. Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι υπάρχει κι άλλο ένα πορτάκι (!) στην δυτική πλευρά του σχολείου, το οποίο μένει μόνιμα ανοιχτό. Δεν γνωρίζω αν είναι νόμιμα ή αυθαίρετα ανοιγμένο. Αυτό που ξέρω είναι ότι πρέπει να παραμένει κλειδωμένο όταν το σχολείο δεν λειτουργεί.

Το σχολείο της Πύλης είναι ένα από τα ωραιότερα σχολεία της Βοιωτίας. Καλοφτιαγμένο, καλοσυντηρημένο (μπράβο διαχρονικά στους τοπικούς άρχοντες), με ωραίους χώρους για αθλοπαιδιές, θεατράκι, πέτρα που εναρμονίζεται με το περιβάλλον, καθαρούς τοίχους και δέντρα. Επειδή τα σχολεία ενός τόπου είναι ενδεικτικά του πολιτισμού του, έχουμε χρέος να τα διατηρούμε σε άριστη κατάσταση. Το γεγονός ότι βρίθει σκουπιδιών θα αποτελέσει ένα καινούριο θέμα στα πλαίσια του πολιτιστικού ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Σήμερα, 11 Νοεμβρίου 2022, ενώ έβγαζα μερικές φωτογραφίες του σχολείου της Πύλης για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, με πλησίασε μια μαθήτρια (την οποία μάλλον λόγω ενδυμασίας και μακιγιάζ εξέλαβα για νεαρή καθηγήτρια) και με περισπούδαστο ύφος και τουπέ (αυτό που συνήθως υιοθετούν οι ημιμαθείς νόμων, κανονισμών, ορίων κλπ) μου υπέδειξε ότι δεν μπορώ να βγάζω φωτογραφίες του σχολείου, χρησιμοποιώντας ως αιτιολογία (!) ότι υπάρχουν παιδιά στο προαύλιο και ότι το τράβηγμα φωτογραφιών είναι γενικά παράνομο…

Για να απαντήσω : 1. Σε καμιά περίπτωση δεν θα δημοσίευα φωτογραφίες στις οποίες φαίνονται παιδιά. Είναι αρχή και νόμος της εφημερίδας. Κι όταν λέω να φαίνονται, εννοώ να φαίνονται τα πρόσωπά τους και να είναι ευδιάκριτη η ταυτότητά τους. Δεν μιλάω για σιλουέτες εκ του μακρόθεν που η φάτσα τους κρύβεται από την απόσταση και τα κάγκελα μιας περίφραξης και η αναγνώρισή τους δεν είναι δυνατή ούτε από υψηλής ανάλυσης μηχανήματα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. 2. Δεν είναι παράνομο να φωτογραφίζει οποιοσδήποτε ένα δημόσιο κτήριο, εκτός κι αν υπάρχει εμφανής ταμπέλα που να το απαγορεύει και να αναφέρει το απόσπασμα του σχετικού νόμου που το καθιστά αναγκαίο. Απαγορεύεται η φωτογράφιση ορισμένων εκθεμάτων μουσείων και στρατιωτικών χώρων ή βάσεων. Δεν νομίζω ότι το σχολείο της Πύλης λειτουργεί ως ναρκοπέδιο τις ώρες που δεν παρέχει γνώσεις στους μαθητές και η φωτογράφισή του στοιχειοθετεί ποινικό αδίκημα. 3. Γνωρίζω τόσο καλά την νομοθεσία που αφορά στα δικαιώματα του Τύπου και την τηρώ τόσο ευλαβικά 24 χρόνια τώρα, που ΠΟΤΕ δεν έχει γίνει μήνυση εναντίον της εφημερίδας για κανένα από τα γραφόμενά της και για καμιά δημοσιευμένη φωτογραφία. 4. Η εφημερίδα δεν έκανε ΚΑΜΙΑ καταγγελία για να κλείσει το πορτάκι. Το πορτάκι έκλεισε από τους αρμόδιους γιατί ήταν παράνομο. 5. Τα «τρόφιμα της ημέρας» μπορούν οι μαθητές να πάνε να τα προμηθεύονται χρησιμοποιώντας την κεντρική είσοδο του σχολείου. 6. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί…

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που μου είπαν ότι μετά τα δημοσιεύματα για το πορτάκι του σχολείου, πολλοί θα μου κόψουν την καλημέρα και θα δω εχθρικές συμπεριφορές. Επίσης, μου είπαν ότι κάποιοι θα πάψουν να με καλούν στους γάμους και τα βαφτίσια των οικείων τους! Ειδικά αυτό το τελευταίο με στεναχώρησε πολύ, αλλά ευτυχώς γρήγορα το ξεπέρασα.

Μην ξεχνάτε : Δεν φταίει η εφημερίδα για όσα γράφει. Φταίνε αυτοί που τα κάνουν και ωθούν τους αναγνώστες μας να τα καταγγέλλουν!

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s