«Θαμμένα όνειρα, ζωντανές αναμνήσεις»

Ένα συγκλονιστικό βιβλίο με δεκαοχτώ διηγήματα, του Κωνσταντίνου Μπερτσιά, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Οροπέδιο»

Καλογραμμένο και με εξαιρετική ευαισθησία το βιβλίο του κ. Κ. Μπερτσιά μας γυρίζει πίσω στο 1972 και μας ταξιδεύει νοερά στην καρδιά της Στερεάς Ελλάδας, όταν οι μπουλντόζες μπήκαν αποφασιστικά στον κάμπο του Μόρνου. Το τίμημα για την ύδρευση της Αθήνας ήταν ο αναγκαστικός και βίαιος ξεριζωμός των ντόπιων, οι οποίοι αποχαιρέτισαν για πάντα την γενέθλια γη τους. Τα νερά έπνιξαν χιλιάδες στρέμματα γης, αλλά δεν κατάφεραν να σβήσουν από τις μνήμες των ανθρώπων το δέσιμο με τον τόπο τους, την αγάπη τους γι’ αυτόν και την νοσταλγία τους για μια πατρίδα που χάθηκε ανεπιστρεπτί.

Τα διηγήματα του βιβλίου είναι αυτοβιογραφικά και αποτελούν μια νοσταλγική προσέγγιση ενός θέματος που θα βασανίζει για πάντα την καρδιά των ανθρώπων που έζησαν στην ορεινή Δωρίδα και είδαν τον τόπο τους να καλύπτεται από τόνους νερού και να χάνεται για πάντα. Η γραφή είναι γλαφυρή και περιγραφική, το ύφος έντονα νοσταλγικό, η γλώσσα τόσο ρέουσα που αποτυπώνει με σαφήνεια ποικίλα συναισθήματα… πικρία, αλλά και αγάπη για την πατρίδα που χάθηκε.

Το βιβλίο με συγκίνησε, με άγγιξε, το διάβασα εν μία νυκτί. Η πρώτη λογοτεχνική προσπάθεια του κ. Μπερτσιά είχε ως αποτέλεσμα ένα εξαιρετικό βιβλίο, έντονα φορτισμένο από ζωντανές αναμνήσεις, πικρία και αγάπη για την γενέθλια γη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s