Σπονδή στο πεδίο της μάχης των Πλαταιών

Μια έκπληξη περίμενε χθες, 18 Σεπτεμβρίου, όποιον περνούσε από την είσοδο των Πλαταιών. Δεκάδες άνδρες ντυμένοι με στολές αρχαίων Ελλήνων πολεμιστών συμμετείχαν στην αναμνηστική τελετή – σπονδή «Ελευθέρια», στο σημείο που έγινε η μάχη των Πλαταιών, τον Αύγουστο του 479 π.Χ, μεταξύ Ελλήνων και Περσών, κατά τη διάρκεια της δεύτερης περσικής εισβολής στην Ελλάδα, για να τιμήσουν τους πεσόντες στη μάχη.

Ο Κωνσταντίνος, ως άλλος Ευχίδας, θα τρέξει για να αναγγείλει το χαρμόσυνο μήνυμα της νίκης των Ελλήνων εναντίων των Περσών στις Πλαταιές

Ο σύλλογος που οργάνωσε την τελετή «Ελευθέρια» έχει μέλη από όλη την Ελλάδα, τα οποία χθες έδωσαν το παρόν σε μια εκδήλωση αλλιώτικη από τις άλλες που σε γύριζε στο 479 π.Χ.!!!

Το 480 π.Χ, οι Πέρσες νίκησαν στις Θερμοπύλες και συνακόλουθα οι Έλληνες αποχώρησαν από το Αρτεμίσιο, για να απαντήσουν με τη νίκη στη Σαλαμίνα. Ο Ξέρξης υποχώρησε, τότε, στην Ασία, αφήνοντας 300.000 άνδρες με τον Μαρδόνιο ως αρχηγό. Το 479 π.Χ, οι Έλληνες με αρχηγό τον Παυσανία τον Σπαρτιάτη και τον Δήλιο συγκέντρωσαν μεγάλο στρατό και συγκρούστηκαν με τους Πέρσες στις Πλαταιές. Αν και ήταν αριθμητικά λιγότεροι, οι Έλληνες επιτέθηκαν και κατέστρεψαν τον περσικό στρατό. Ο Μαρδόνιος έπεσε στη μάχη.

Η νίκη στις Πλαταιές συνοδεύτηκε από τη μεγάλη νίκη του ελληνικού στόλου κατά του περσικού στη Μυκάλη. Οι μάχες στις Πλαταιές και στη Μυκάλη είναι σημαντικότατες, γιατί εξάλειψαν την περσική απειλή και γιατί μετά απ’ αυτές, οι Έλληνες πέρασαν στην αντεπίθεση, μέχρι να λήξουν οι συγκρούσεις το 450 π.Χ.

Ο Ευχίδειος άθλος είναι δρόμος υπεραποστάσεων, που καλύπτει τη διαδρομή ΔελφοίΠλαταιές. Το όνομά του είναι παρμένο από τον Ευχίδα, που κατά το μύθο έτρεξε αυτή την απόσταση το 479 π.Χ., μετά τη Μάχη των Πλαταιών, θέλοντας να φέρει στις Πλαταιές νέο «ιερό πυρ» από τους Δελφούς, γιατί οι κάτοικοι θεωρούσαν ότι αυτό που είχαν μολύνθηκε από την παρουσία των Περσών.

Ο σύγχρονος Ευχίδειος Άθλος διοργανώθηκε πρώτη φορά το 2000, μετά από μια ιδέα του δρομέα Παναγιώτη Αντωνόπουλου, που το 1993 έτρεξε ξανά τη διαδρομή. Έχει διοργανωθεί 17 φορές, με την 18η να διοργανώνεται για τις 12 Μαΐου 2017 και την τελευταία 6 – 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021. https://www.euchidiosathlos.gr

Η διαδρομή έχει μήκος 107,5 χιλιόμετρα, περιλαμβάνει υψομετρικές διαφορές περίπου 1.400 μέτρων και ολοκληρώνεται περίπου σε 14-15 ώρες.

Στην εφημερίδα μας μίλησε ο κ. Π. Αντωνόπουλος και μας έδωσε πληροφορίες για τις εκδηλώσεις μνήμης αυτού του ένδοξου ιστορικού γεγονότος που μας κάνει περήφανους για την καταγωγή μας.

Ο κ. Αντωνόπουλος

Περισσότερα για τον «Ευχίδειο άθλο» θα βρείτε : https://www.euchidiosathlos.gr

Εικόνες από τη χτεσινή τελετή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s