Έλαιο Υπερικού – Βαλσαμέλαιο το θαυματουργό

To 2015 το Υπερικόν το διάτρητον (Hypericum perforatum), κοινώς «βαλσαμόχορτο», ανακηρύχτηκε «φαρμακευτικό φυτό της χρονιάς» από την Ομάδα Μελέτης για την Ιστορική Εξέλιξη των Φαρμακευτικών Φυτών του Πανεπιστημίου του Βύρτσμπουργκ.

Το έλαιο του Υπερικού, που στο εμπόριο κυκλοφορεί και ως «σπαθόλαδο», «βαλσαμέλαιο» ή απλώς «βάλσαμο», είναι ελάχιστα γνωστό μέχρι σήμερα. Στο φαρμακείο του σπιτιού, ωστόσο, κάνει θαύματα. Ενδείκνυται για λήψη από το στόμα ενάντια σε μια σειρά από ενοχλήσεις αλλά και για εξωτερική εφαρμογή: Εδώ το φάσμα χρήσης του εκτείνεται από τη φροντίδα του δέρματος, με καταπλάσματα και εντριβές σε διάφορες παθήσεις, έως την αντιμετώπιση εγκαυμάτων, πληγών και ουλών. Η πιο σημαντική ίσως ικανότητα αυτού του βοτάνου είναι η ανάπλαση των τραυματισμένων νεύρων, ακόμα και σε σοβαρούς τραυματισμούς και βαθιά κοψίματα και ουλές.

Το βαλσαμόλαδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις περιπτώσεις στις οποίες βοηθούν και το εκχύλισμα, τα αφεψήματα ή τα ομοιοπαθητικά παρασκευάσματα: Όταν λαμβάνεται από το στόμα, το έλαιο δρα τόσο ως αντικαταθλιπτικό όσο και για την ενεργοποίηση της χολής και του ήπατος. Το φάσμα χρήσης του εκτείνεται όμως και

 • Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το έλκος, τους πόνους στομάχου, την επώδυνη πέψη και την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
 • την καταπολέμηση της ευαισθησίας στις καιρικές μεταβολές
 • την ανάπλαση του στομάχου και του εντέρου σε περιπτώσεις λοιμώξεων και φλεγμονών
 • την ανακούφιση από τις ενοχλήσεις της κλιμακτηρίου
 • στην τόνωση της καρδιάς και του κυκλοφορικού
 • με συχνή επάλειψη στην περιοχή του στήθους, βοηθάει να διαλυθεί η βλέννα που είναι συσσωρευμένη στους πνεύμονες, απαλείφοντας ταυτόχρονα την φλεγμονή της βλεννογόνου μεμβράνης του αναπνευστικού συστήματος.

Εφαρμοζόμενο εξωτερικά, το έλαιο έχει αποδεχτεί ωφέλιμο ως λάδι για μασάζ, ως πρόσθετο στο σαπούνι σώματος ή το σαμπουάν, ως αντισηπτικό, αλλά και ως κατάπλασμα

 • στη φροντίδα ευαίσθητου, ακάθαρτου ή ερεθισμένου, ταλαιπωρημένου δέρματος
 • σε μαλλιά και τριχωτό της κεφαλής που «λαδώνουν» πολύ γρήγορα
 • στην αντιμετώπιση πληγών – εμποδίζοντας το σχηματισμό εμφανών, εξογκωμένων ουλών
 • κατά των ηλιακών και άλλων εγκαυμάτων
 • σε όλων των ειδών τις εξαρθρώσεις, τα ανοικτά και κλειστά τραύματα, τις θλάσεις, τις επιπτώσεις πιασμένων νεύρων ή μυών

Το βαλσαμέλαιο καταπραΰνει τον κοιλόπονο και τις ενοχλήσεις στομάχου και εντέρου, όπως αυτές του ευερέθιστου εντέρου

Τόσο με εξωτερική όσο και με εσωτερική χρήση, το βαλσαμέλαιο μπορεί να βοηθήσει στους πόνους και τις ενοχλήσεις του γαστρεντερικού συστήματος. Η αντιφλεγμονώδης και ευεργετική δράση του είναι αισθητή και στις περιπτώσεις ερεθισμένων βλεννογόνων του στομάχου και του εντέρου: Εδώ το έλαιο πρέπει να ληφθεί από το στόμα. Οι αντιβακτηριδιακές ιδιότητες βοηθούν για να αντιμετωπιστούν οι διαδικασίες σήψης στο έντερο όπως και η μη ισορροπημένη χλωρίδα του εντέρου. Το βαλσαμέλαιο καταπραΰνει τους πόνους και σε ενοχλήσεις του συκωτιού και της χολής ή στη γαστρίτιδα. Επίσης, μαλάξεις με βαλσαμέλαιο στην περιοχή του αφαλού μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία των επώδυνων κολικών.

Μια κακή ψυχολογία συχνά εντείνει τα συμπτώματα μιας ασθένειας ή εκδηλώνεται σε κάποιες περιπτώσεις μέσω των σωματικών συμπτωμάτων, όπως το ευερέθιστο έντερο, η γαστρίτιδα και άλλα δυσάρεστα και επώδυνα προβλήματα πέψης. Το εκχύλισμα βαλσαμόχορτου όπως και το βαλσαμέλαιο βοηθούν τότε και στις δύο κατευθύνσεις – καταπραΰνοντας άμεσα τους πόνους, αποκαθιστώντας μακροπρόθεσμα την ισορροπία σώματος και ψυχής και σταθεροποιώντας την ψυχική κατάσταση στην καθημερινότητα.

Το βαλσαμόχορτο κατά της νευρικότητας στα παιδιά

Στη Βιέννη, μία ομάδα ειδικών ασχολήθηκε με τη χρήση φυτικών φαρμάκων στα παιδιά που υπέφεραν από νευρικότητα και άγχος λόγω μιας αγχώδους κατάθλιψης. Η έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2013 (Trompetter κ.ά.) τεκμηριώνει ότι το εκχύλισμα βαλσαμόχορτου είχε θετικά αποτελέσματα. Το δείγμα που συμμετείχε στην έρευνα αποτελούνταν από 115 παιδιά ηλικίας 6-12 ετών. Σε πολλά από αυτά τα συμπτώματα είχαν εκδηλωθεί ήδη δύο χρόνια πριν. Σχεδόν το 94% των παιδιών είχαν πλήρως απαλλαγεί από τις ενοχλήσεις αυτές μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, είχαν πάλι κανονική κοινωνική συμπεριφορά, δεν ήταν πια καταθλιπτικά, δεν εμφάνιζαν άγχος για το σχολείο, τις εξετάσεις ή κάτι άλλο και είχαν ξεπεράσει τις δυσκολίες στον ύπνο. Δεν είχαν παρουσιάσει πρόβλημα κατά τη λήψη του φαρμάκου – εκχυλίσματα βοτάνων από ρίζα βαλεριάνας, βαλσαμόχορτο και πασιφλόρα. Μια αξιοπρόσεκτη εναλλακτική λύση κατά της χορήγησης ψυχοφαρμάκων στα παιδιά.

Βαλσαμέλαιο για τα βρέφη

Συχνά συνιστάται να χορηγεί κανείς παρασκευάσματα βαλσαμόχορτου σε παιδιά από 12 ετών και άνω. Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχουν τεκμηριωμένοι λόγοι κατά της χρήσης του βαλσαμέλαιου σε μικρότερα παιδιά. Αφενός, κανείς δεν θα εκθέσει ένα βρέφος σε έντονη ηλιακή ακτινοβολία. Κι αυτό γιατί η βρεφική επιδερμίδα διαθέτει μόλις από το τρίτο έτος ηλικίας και μετά μηχανισμό προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία. Αφετέρου, το βαλσαμέλαιο δρα γρήγορα και αποτελεσματικά σε συνήθεις βρεφικές ενοχλήσεις όπως

 • κοιλόπονοι, π.χ. οι κολικοί του πρώτου τριμήνου,μικροί τραυματισμοί,
 • ερεθισμένος ποπός από την πάνα (δερματίτιδα από πάνα), φλεγμονές που προκαλούν κνησμό και πόνο ή καλόγεροι
 • τα τυπικά συμπτώματα μιας νευροδερματίτιδας,

έτσι που υπερισχύει έναντι κάθε άλλου μέσου αντιμετώπισης και οι μικροί ασθενείς νιώθουν αμέσως καλύτερα. Το βαλσαμέλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξίσου για ένα χαλαρωτικό και καταπραϋντικό μασάζ στο κοιλιακό φούσκωμα ή σε δυσκολίες στον ύπνο όπως και για λήψη από το στόμα (λίγες σταγόνες).

Το βαλσαμέλαιο σε τραύματα, εγκαύματα και ουλές

Στην αντιμετώπιση των τραυμάτων το βαλσαμέλαιο έχει μακρά παράδοση. Γενικά, η χρήση του ανακουφίζει τους πόνους από τραύματα κάθε είδους και από εγκαύματα. Το βαλσαμέλαιο έχει, επίσης, αντιβακτηριδιακή δράση και για το λόγο αυτό είναι κατάλληλο για τις πρώτες βοήθειες σε πληγές.

Η συσταλτική (στυπτική) δράση του όχι μόνο σταματά τις μικρές αιμορραγίες και τις αιμορραγίες των τριχοειδών αγγείων, αλλά εμποδίζει και το σχηματισμό πύου. Το βαλσαμέλαιο δρα αποτελεσματικά κατά των ουλών και κατά της ανάπτυξης κοκκιώδους ιστού («κακάδι»). Το βαλσαμέλαιο ενδείκνυται και μετά από επεμβάσεις για τη στοχευμένη αντιμετώπιση ουλών: Προωθεί την επούλωση και εξαφανίζει σχεδόν στην κυριολεξία τομές και ουλές.

Ένα από τα γνωστότερα πεδία εφαρμογής του βαλσαμέλαιου είναι τα εγκαύματα: Οι οξείς πόνοι σύντομα υποχωρούν. Οι καμμένες περιοχές του δέρματος ανανεώνονται, όπως έχει αποδειχθεί, έως και τρεις φορές πιο γρήγορα απ’ ό,τι με άλλους τρόπους αντιμετώπισης των εγκαυμάτων, αφήνοντας ελάχιστα σημάδια. Επειδή, παρά την προσοχή των μεγάλων,  τα μικρά παιδιά κινδυνεύουν ιδιαίτερα στο σπίτι να τραυματιστούν, να αναποδογυρίσουν κατσαρόλες με καυτό περιεχόμενο και να καούν ή να αποκτήσουν φουσκάλες από το έγκαυμα, το βαλσαμέλαιο είναι σωτήριο και πρέπει να υπάρχει στο φαρμακείο κάθε σπιτιού. Σε τέτοιου είδους ατυχήματα μπορούμε να παράσχουμε γρήγορα και αποτελεσματικά τις πρώτες βοήθειες.

Μώλωπες ή τραυματισμοί σε σημεία του σώματος με πολλά νεύρα, για παράδειγμα τις άκρες των δαχτύλων, συχνά είναι πολύ επώδυνοι: Εδώ το βαλσαμέλαιο είναι κυριολεκτικά το καλύτερο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για πρώτες βοήθειες, γιατί καταπραΰνει τον πόνο και φέρνει χαλάρωση. Εξ ου και χαρακτηρίζεται και «Άρνικα για τα νεύρα».

Οι μυϊκοί πόνοι, οι πόνοι στα νεύρα και οι πόνοι των αρθρώσεων καταπραΰνονται με το βαλσαμέλαιο

Ποιος δεν έχει ταλαιπωρηθεί από ισχιαλγίες, θλάσεις, εξαρθρώσεις; Παθήσεις που συνοδεύονται από πόνους στα νεύρα, όπως οι νευραλγίες ή ο έρπης ζωστήρας, έχουν πολύ καλή ανταπόκριση όταν αντιμετωπίζονται με καταπλάσματα ή προσεκτικές μαλάξεις με βαλσαμέλαιο, ανάλογα με το είδος των συμπτωμάτων.

Τα προβλήματα στους μύες και τις αρθρώσεις, οι ρευματικοί πόνοι και η ακαμψία ή τα
«πιασίματα» στους ώμους και τον αυχένα μπορούν επίσης να αντιμετωπιστούν με βαλσαμέλαιο. Η κινητικότητα επανέρχεται πιο γρήγορα, οι πόνοι λόγω φλεγμονής ή ερεθισμένων νεύρων υποχωρούν αισθητά.

Η έντονα θερμαντική δράση του βαλσαμέλαιου στα σημεία που πάσχουν είναι ευεργετική και χαλαρωτική. Ακόμη και οι ημικρανίες ή οι κεφαλαλγίες τάσης υποχωρούν συχνά, όπως έχει αποδειχτεί, με μαλάξεις στον αυχένα με βαλσαμέλαιο. Το θερμαντικό αποτέλεσμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στα μονίμως κρύα πόδια ή στους πόνους της κοιλιάς. Αν προσθέσουμε λάδι λεβάντας, για παράδειγμα, θα ενισχύσουμε τη δράση αυτή.

Η αντιφλεγμονώδης δράση σε πληγές και τραύματα

Ο λόγος για τον οποίο το βαλσαμέλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί άφοβα σε ανοικτά τραύματα είναι ότι έχει αντιφλεγμονώδεις και αντισηπτικές ιδιότητες: Αυτές εμποδίζουν τις μολύνσεις και το σχηματισμό αποστημάτων, που θα δηλητηρίαζαν κυριολεκτικά το σώμα και θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την επούλωση. Επίσης, πολύ συχνά αποφεύγεται έτσι η χρήση αντιβιοτικών και προλαμβάνεται η δημιουργία άσχημων ουλών.

Σε επεμβάσεις ή την εξαγωγή δοντιών το βαλσαμέλαιο αποδεικνύεται πολύ χρήσιμο – εδώ μπορεί να ληφθεί από το στόμα, πριν και μετά την επέμβαση, για να αποφευχθούν οι οξείς πόνοι, να αντιμετωπιστούν οι ουλές και να προωθηθεί η επούλωση.

Προληπτική φροντίδα του δέρματος κατά την κύηση

Οι μαίες συνιστούν το βαλσαμέλαιο στη φάση της προετοιμασίας για τον τοκετό: Αν κάνουμε τακτικά μασάζ με βαλσαμέλαιο στην περιοχή του κόλπου και του περίνεου, το δέρμα δυναμώνει και ο ιστός αποκτά ελαστικότητα. Σε πολλές περιπτώσεις αποτρέπεται έτσι μια ρήξη του περίνεου κατά τον τοκετό – εάν παρ’ όλα αυτά συμβεί κάτι τέτοιο ή αν ο γιατρός προχωρήσει, προληπτικά, σε τομή του περίνεου, η επούλωση είναι πολύ πιο γρήγορη.

Το βαλσαμέλαιο κατά των σημαδιών γήρανσης ή των αλλοιώσεων της επιδερμίδας

Το γεμάτο στίγματα, «διάτρητο» φύλλο του Υπερικού περιέχει συστατικά που δρουν θεραπευτικά, συσφυκτικά και εξισορροπιστικά στην επιδερμίδα. Παρόλο που το βότανο του Υπερικού ως έγχυμα με λάδι αυξάνει τη φωτοευαισθησία του δέρματος, ως προϊόν περιποίησης μπορεί να καταπολεμήσει αλλοιώσεις της επιδερμίδας ‒ειδικά κατά την κλιμακτήριο ή την κύηση‒, φακίδες ή σημάδια γήρανσης («καφέ κηλίδες»).

Επίσης, όποιος υποφέρει από μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, μπορεί ταμπονάροντας την περιοχή με βαλσαμέλαιο να έχει μια πιο φρέσκια, λαμπερή εμφάνιση, καθώς το δέρμα στο σημείο αυτό αποκτά έτσι φωτεινότητα.

Το βαλσαμέλαιο για τη φροντίδα του δέρματος και ενάντια σε διάφορες δερματοπάθειες

Το βαλσαμέλαιο ενδείκνυται ιδιαίτερα για τη φροντίδα του προσώπου και του δέρματος γενικά, καθώς και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση δερματοπαθειών.

Η δράση του έχει αποδειχθεί επιστημονικά

Η δράση του βαλσαμέλαιου έχει τεκμηριωθεί από αναφορές για τη χρήση του ανά τους αιώνες και έχει επιβεβαιωθεί από σύγχρονες επιστημονικές μελέτες.

Η βραχυπρόθεσμη ή μικρής δοσολογίας χρήση των προϊόντων του βαλσαμόχορτου (εκχύλισμα ή έλαιο) στο δέρμα είναι, όσον αφορά τη φωτοευαισθησία (φωτοτοξικότητα) απολύτως ασφαλής, όπως δείχνει η εμπειρία. Αυτό συνάγεται και σε Έκθεση Αξιολόγησης Συστατικών Καλλυντικών Προϊόντων  του έτους 2012 (Ουάσινγκτον, ΗΠΑ).

Μια συμπληρωματική έρευνα που ακολούθησε το 2014 από την ίδια επιτροπή (Cosmetic Ingredient Review Expert Panel) τεκμηριώνει εκ νέου ότι το βαλσαμέλαιο είναι ακίνδυνο και ωφέλιμο, ειδικά όσον αφορά τις αντιβακτηριδιακές, αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.

Το βαλσαμέλαιο κατά τη νευροδερματίτιδας

Το βαλσαμέλαιο κατά της νευροδερματίτιδας είναι, κατά κάποιον τρόπο, μια συμβουλή που την γνωρίζουν μόνο οι μυημένοι: Η εμπειρία δείχνει ότι πολλοί ασθενείς επιτυγχάνουν με τη χρήση του ανακούφιση από τους οξείς πόνους. Ορισμένοι παρασκευαστές προσφέρουν ήδη προϊόντα ειδικά για τη φροντίδα του δέρματος στη νευροδερματίτιδα, από τα οποία έχει αφαιρεθεί η δραστική ουσία υπερικίνη για να μην αυξηθεί η φωτοευαισθησία. Στο έγχυμα που παρασκευάζει κανείς στο σπίτι του, πάντως, αξιοποιείται όλο το φάσμα των δραστικών ουσιών του βαλσαμόχορτου κατά της νευροδερματίτιδας: Βοηθάει να «σπάσει» ο φαύλος κύκλος του διαρκούς κνησμού, της υπερευαισθησίας του δέρματος και της λεπιδωτής, ξηρής επιδερμίδας.

Ειδικά στα παιδιά και τα βρέφη είναι σημαντικό να απαλύνει κανείς τις ώσεις της νευροδερματίτιδας: Οι μικροί ασθενείς υποφέρουν συνήθως πολύ και προσπαθούν διαρκώς να ξυστούν.

Το βαλσαμέλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τα μαλλιά

Το βαλσαμέλαιο, ειδικά με βάση το ελαιόλαδο και το αμυγδαλέλαιο, έχει εξαιρετικά αποτελέσματα όταν χρησιμοποιείται ως καλλυντικό, τόσο για την επιδερμίδα όσο και για τα μαλλιά. Η συνταγή είναι πολύ απλή: Μερικές σταγόνες βαλσαμέλαιου αναμειγνύονται με ένα κοινό σαμπουάν ή χρησιμοποιούνται σαν μάσκα μαλλιών. Αυτό δυναμώνει τα μαλλιά ως τη ρίζα και ενισχύει το φυσικό χρώμα. Τα καστανά μαλλιά αποκτούν μια πιο φωτεινή λάμψη με μια ελαφριά, κόκκινη απόχρωση.

Κάνοντας μασάζ με βαλσαμέλαιο στο τριχωτό της κεφαλής επιτυγχάνουμε ένα εξισορροπιστικό αποτέλεσμα: Η παραγωγή σμήγματος επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα, τα μαλλιά λαδώνουν λιγότερο και δείχνουν περιποιημένα για περισσότερες μέρες.

Δυναμωτικό για τα νεύρα

Το βαλσαμόχορτο ξετυλίγει τις δυνάμεις του όχι μόνο ως εκχύλισμα για λήψη από το στόμα. Το έγχυμα υποστηρίζει την αντικαταθλιπτική, ηρεμιστική και ενισχυτική της ψυχολογίας δράση των συστατικών και μέσω του δέρματος.

Επειδή μία σειρά από σωματικές ενοχλήσεις μπορεί να είναι συνέπεια μεγάλης ψυχικής επιβάρυνσης ή καταθλίψεων, με τη βοήθεια του βαλσαμόχορτου πολλά από αυτά τα «κακά» καταπολεμούνται στη ρίζα τους: Οι ισχυαλγίες ή το «λουμπάγκο», για παράδειγμα, είναι συχνά αποτέλεσμα μεγάλης έντασης. Το ίδιο ισχύει για πολλά είδη κεφαλαλγιών και ημικρανίας. Σε καθημερινή χρήση είναι ωστόσο σημαντικό να προσέξει κανείς ενδεχόμενες αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα καθώς και την αυξημένη φωτοευαισθησία του δέρματος.

Έρευνες για το βαλσαμόχορτο

Για τη χρήση του βαλσαμόχορτου κατά της κατάθλιψης έχουν γίνει πολλές μελέτες και κλινικές δοκιμές οι οποίες τεκμηριώνουν τη δράση του. Εδώ θα αναφέρουμε ορισμένα παραδείγματα μόνο:

Ο καθηγητής Dr. med. Volker Faust της Ομάδας Εργασίας Ψυχοκοινωνικής Υγείας δημοσίευσε το 1997 ένα εκτενές άρθρο για την ολοένα μεγαλύτερη σημασία του βαλσαμόχορτου στη θεραπεία ακόμη και βαριάς μορφής καταθλίψεων, η οποία έχει τεκμηριωθεί πλέον σε πάνω από 40 διαφορετικές έρευνες. Στο άρθρο του επισημαίνεται επίσης ότι οι μεμονωμένες δραστικές ουσίες του βαλσαμόχορτου δεν δρουν στο πλαίσιο αυτό ξεχωριστά η μία από την άλλη, αλλά σε συνδυασμό.

Ότι τα παρασκευάσματα βαλσαμόχορτου ξεπερνούν σε αποτελεσματικότητα, ακόμη και σε βαριάς μορφής περιστατικά, καθιερωμένα αντικαταθλιπτικά, απέδειξε μια έρευνα του 2004 στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, στη Βοστώνη των ΗΠΑ (Fava κ.ά.). Η δράση του Fluotexin συγκρίθηκε με εκείνη του βαλσαμόχορτου. Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι το βαλσαμόχαρτο δρα πιο αποτελεσματικά.

Στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης (Αυστραλία), ερευνητές ασχολήθηκαν το 2014 (Pirotta κ.ά.) με το ερώτημα γιατί οι ασθενείς συχνά παίρνουν με δική τους πρωτοβουλία παρασκευάσματα βαλσαμόχορτου: Πολυάριθμες θετικές εμπειρίες επιβεβαιώθηκαν σε μια πιο ενδελεχή διερεύνηση. Μια πρόσφατη έρευνα (Οκτώβριος 2016) διεξήχθη στο Ισραήλ με το Υπερικόν το διάτρητο και δημοσιεύθηκε: Ενώ τα φαρμακευτικά αντικαταθλιπτικά ναι μεν περιορίζουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης αλλά συχνά προκαλούν αίσθημα κόπωσης και ζάλη, πολλοί ασθενείς που χρησιμοποιούν βαλσαμόλαδο ισχυρίζονται ακριβώς το αντίθετο: Με τη λήψη βαλσαμόχορτου η ικανότητα συγκέντρωσης και αντίληψής τους βελτιώθηκε και μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πολύ καλύτερα τις προκλήσεις της καθημερινότητας. Οι ερευνητές (Ben-Eliezer, Yechiam) διαπίστωσαν σε πειράματα ότι το Υπερικόν μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις γνωστικές ικανότητες.

 • Στην περίπτωση ερεθισμού ή τοπικής φλεγμονής το δέρμα αντιδρά με μια έντονη κοκκινίλα. Ένα παράδειγμα γι’ αυτό είναι τα τσιμπήματα από έντομα. Το βαλσαμέλαιο μπορεί να καταπραΰνει ή να εξαφανίσει τα συμπτώματα
 • Έρπης και έρπης ζωστήρας: Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες του βαλσαμόχορτου αξιοποιούνται όταν το βαλσαμέλαιο εφαρμοστεί απαλά στην προσβεβλημένη περιοχή του δέρματος
 • Εξανθήματα και ψωρίαση βελτιώνονται με τη χρήση βαλσαμέλαιου
 • Ακμή: Τα σπυράκια με πύον αντιμετωπίζονται πιο γρήγορα και χωρίς να αφήσουν ουλές. Ακόμη και σε μια όψιμη αντιμετώπιση ουλών, το βαλσαμέλαιο βοηθά στη βελτίωση της όψης της επιδερμίδας.

Το βαλσαμόχορτο στην εμμηνόπαυση

Οι εξάψεις και άλλα σωματικά, παρόμοια με εκείνα του προεμμηνοροϊκού συνδρόμου (PMS) συμπτώματα: Από τα πανάρχαια χρόνια, το βαλσαμόχορτο είναι ένα βότανο που χορηγούνταν συχνά σε γυναικείες παθήσεις, ειδικά κατά την κλιμακτήριο. Και εδώ υπάρχουν μελέτες, όπως, για παράδειγμα, εκείνη που έγινε το 2010 στο Ιράν (Abdali κ.ά.), που τεκμηριώνουν ότι η ποιότητα ζωής των γυναικών που υποφέρουν από τέτοιες ενοχλήσεις βελτιώνεται αισθητά εάν χρησιμοποιήσουν για ένα διάστημα κάποιο παρασκεύασμα βαλσαμόχορτου.

Έχει παρενέργειες το βαλσαμέλαιο;

Ελαφρές παρενέργειες μπορεί να παρατηρηθούν με το βαλσαμέλαιο, αλλά είναι σπάνιες. Οι αλληλεπιδράσεις με μια σειρά φαρμάκων είναι παρόμοιες με εκείνες που μπορεί να παρουσιαστούν κατά την πόση εκχυλίσματος βαλσαμόχορτου ή αφεψήματος. Επομένως, προσοχή συνιστάται σε όλους τους ασθενείς που λαμβάνουν, για παράδειγμα, ανοσοκατασταλτικά, αντιυπερτασικά ή αντιπηκτικά φάρμακα: Εδώ η δράση του βαλσαμόχορτου περιορίζεται σημαντικά. Μπορεί επίσης να παρουσιαστεί μείωση της δράσης των ορμονικών αντισυλληπτικών.

Τέτοιου είδους αλληλεπιδράσεις μπορεί να προκύψουν μόνο όταν υπάρξει μια υψηλή και ανιχνεύσιμη συγκέντρωση των δραστικών ουσιών στο αίμα, για περισσότερες από μία, δύο εβδομάδες. Σε περίπτωση αμφιβολίας, καλύτερα να συμβουλευτεί κανείς το γιατρό του.

Όποιος ωστόσο δεν παίρνει κανένα άλλο φάρμακο ή χρησιμοποιεί για μικρό διάστημα μόνο το βαλσαμέλαιο κατά ισχυρών πόνων, δεν έχει λόγο ανησυχίας. Η εμπειρία δείχνει ότι οι ενδεχόμενες παρενέργειες είναι ήπιες, υποχωρούν αμέσως μετά τη διακοπή της λήψης του και σε μια επόμενη χρήση πιθανότατα να μην εμφανιστούν ξανά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s