Θετικά στον κορονοϊό όλα τα δείγματα σε φάρμα με μινκ στην Κοζάνη – Θετικοί και οι ιδιοκτήτες – Θανατώνονται τα ζώα

Σε συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες στη Δυτική Μακεδονία, μετά τον εντοπισμό κορονοϊού σε φάρμα εκτροφής μινκ, στο Καλονέρι Κοζάνης. Θετικοί στον κορονοϊό είναι επίσης ο ιδιοκτήτης της φάρμας καθώς και ο πατέρας του.

Τα ζώα παρουσίασαν συμπτώματα του αναπνευστικού, έκκριμα από τη μύτη, ανορεξία και κατάπτωση.

Όπως ανέφερε, στο kozan.gr, o Διευθυντής της Κτηνιατρικής Π.Ε. Κοζάνης Θεόφιλος Καντζόγλου: «Περιμένουμε να μας σταλθούν κεντρικές οδηγίες αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι να θανατωθούν όλα τα μινγκ στη μονάδα, στο σύνολό τους γύρω στις 2500. Κάνω μια έκκληση προς όλους τους εκτροφείς τέτοιων μονάδων. Να μπαίνει στις μονάδες το απολύτως απαραίτητο προσωπικό για τη φροντίδα των ζώων, το οποίο πρέπει να τηρεί όλα τα απαραίτητα μέτρα βιο-ασφάλειας, να χρησιμοποιεί ρούχα αποκλειστικά για τη μονάδα, τα οποία θα φορά και θα αποθέτει στην είσοδο της μονάδας, χρησιμοποιώντας πάντα μάσκα και προστατευτικά γυαλιά κι αν είναι δυνατόν και με φόρμες μιας χρήσεως, γάντια, απολυμαντικά και το αυτοκίνητο με το οποίο προσέρχεται στη μονάδα το συγκεκριμένο προσωπικό να μην εισέρχεται εντός των εγκαταστάσεων και να σταθμεύεται σε κάποια ασφαλή απόσταση (π.χ. 50 μέτρα μακριά)».

Από χθες έχουν ξεκινήσει μαζικά rapid τεστ COVID-19 σε όλους τους ιδιοκτήτες και εκτροφείς μινκ και βιζόν σε Καστοριά και Κοζάνη.

Σημειώνεται ότι στη Δυτική Μακεδονία υπάρχουν περίπου 90 φάρμες εκτροφής γουνοφόρων, οι μισές από τις οποίες στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς, δύο στην Π.Ε. Φλώρινας και οι υπόλοιπες στις Π.Ε. Κοζάνης και Γρεβενών.

Πηγή : ΑΘΗΝΑ 9,84

Θετικά στον κορονοϊό μινκ στην Ελλάδα – θα θανατωθούν

Θετικά στον κορονοϊό μινκ στην Ελλάδα - θα θανατωθούν

Θετικά στον κορoνοϊό εντοπίσθηκαν μινκ (γουνοφόρα ζώα) σε φάρμα στη Δυτική Μακεδονία. Αυτό επιβεβαίωσε στο Capital.gr υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο ανέφερε πως κρούσμα σε ζώο έχει εντοπιστεί ήδη σε μια φάρμα ενώ γίνονται περαιτέρω έλεγχοι σε ακόμη δύο φάρμες στις οποίες εντοπίσθηκαν κρούσματα σε υπαλλήλους και εκτροφείς. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος μέσα στην ημέρα θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο. 

Τον εντοπισμό κρούσματος σε εκτροφείο της Καστοριάς επιβεβαίωσε μιλώντας στο Capital.gr και ο Δημήτρης Κοσμίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας. Σύμφωνα με τον ίδιο αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται επιπλέον εργαστηριακές εξετάσεις στα ζώα που εκτρέφονται σε φάρμες της περιοχής, ενώ διευκρίνiσε πως δεν έχει εντοπιστεί σύνδεση των συγκεκριμένων κρουσμάτων με τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί σε ανθρώπους. Έλεγχοι γίνονται από το πρωί της Παρασκευής και στους εργαζόμενους στις φάρμες που υπάρχουν στη Δυτική Ελλάδα. Με βάση τα πρώτα στοιχεία από τα 100 πρώτα rapid test που έγιναν σε ανθρώπους θετικά βρέθηκαν τα 6, ενώ σε μια φάρμα εντοπίστηκαν θετικά κρούσματα σε μινκ τα οποία θα θανατωθούν όπως ανέφεραν πηγές με γνώση. Σύμφωνα με τον κ. Κοσμίδη τα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων στην Ελλάδα ακολουθούν όλους τους κανόνες συμμόρφωσης για την προστασία από τον κορονοϊό. 

Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Δυτική Μακεδονία, υπάρχουν σήμερα 90 φάρμες, στις οποίες εκτρέφονται 400.000 μητέρες βιζόν οι οποίες παράγουν ετησίως 1,2 εκατομμύρια νεαρά βιζόν. Ο κλάδος, που προσφέρει εργασία σε περισσότερους από 600 ανθρώπους, εξάγει το ακατέργαστο δέρμα στα δημοπρατήρια της Δανίας και της Φινλανδίας και φέρνει πάνω από 150 εκατ. ευρώ συνάλλαγμα στη χώρα, από 650 εκατ. ευρώ που έφερνε το 2014.

Μέχρι τις 6 Νοεμβρίου, έξι χώρες, η Δανία, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Ιταλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν αναφέρει στον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων ότι έχουν ανιχνεύσει τον SARS-CoV-2 σε εκτρεφόμενα βιζόν. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία ο ιός μεταδίδεται κυρίως μεταξύ ανθρώπων, αλλά υπάρχουν επίσης παραδείγματα μετάδοσης μεταξύ ανθρώπων και ζώων. «Αρκετά ζώα που έχουν έρθει σε επαφή με ανθρώπους που έχουν τη νόσο, όπως βιζόν, σκύλοι, γάτες, λιοντάρια και τίγρεις, έχουν εντοπιστεί θετικά στον SARS-CoV-2”, σημειώνει. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, από τον Ιούνιο, 214 κρούσματα COVID-19 έχουν εντοπιστεί στη Δανία με παραλλαγές του SARS-CoV-2 που σχετίζονται με την εκτροφή βιζόν, συμπεριλαμβανομένων 12 περιπτώσεων με μια μοναδική παραλλαγή, που αναφέρθηκαν στις 5 Νοεμβρίου.

Βέβαια ο ΠΟΥ σπεύδει να σημειώσει στην ανακοίνωση του, πως «απαιτούνται περαιτέρω επιστημονικές και εργαστηριακές μελέτες για την επαλήθευση των προκαταρκτικών ευρημάτων που αναφέρθηκαν και για την κατανόηση τυχόν πιθανών επιπτώσεων αυτού του ευρήματος στη διάγνωση, στη θεραπεία και στην ανάπτυξη των εμβολίων.

Σύμφωνα με το Bloomberg Opinion, λόγω των τεράστιων αριθμών τους, τα βιζόν παρείχαν στον ιό την ευκαιρία να εξαπλωθεί γρήγορα και να μεταλλαχθεί. Βέβαια όπως σημειώνει το Bloomberg, «δεν χρειαζόμαστε ωστόσο εκτροφεία βιζόν για τη δημιουργία μεταλλάξεων του ιού. Σε πρόσφατη μελέτη από την Emma Thomson, καθηγήτρια στο MRC-University of Glasgow Center for Virus Research και συνεργάτες της ανακαλύφθηκε μια μετάλλαξη η οποία μπορεί να παρακάμψει τα αντισώματα καταπολέμησης της μόλυνσης από τον ιό που παράγονται από ορισμένους ανθρώπους”.

Πηγή : Capital.gr

Θανάτωση χιλιάδων μινκ στην Κοζάνη – Bρέθηκαν θετικά στον COVID-19

Σε συνεγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες στη Δυτική Μακεδονία, μετά τον εντοπισμό κορονοϊού σε μινκ φάρμας εκτροφής, στο Καλονέρι Κοζάνης.

Θετικοί στον κορονοϊό είναι επίσης ο ιδιοκτήτης της φάρμας και ο πατέρας του.

Τα μολυσμένα με κορονοϊό μινκ εντοπίστηκαν όταν ο ιδιοκτήτης της φάρμας παρατήρησε «ύποπτα» συμπτώματα σε κάποια ζώα, που παρουσίαζαν έντονα αναπνευστικά προβλήματα και αυξημένη θνησιμότητα.

Μετά τη διαπίστωση ότι ζώα της φάρμας είναι μολυσμένα με κορονοϊό, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποφάσισε να θανατωθούν και τα 2.500 μινγκ της φάρμας.

Είναι καθησυχαστικό το γεγονός ότι, όπως διαπιστώθηκε, το στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίστηκε στα μινγκ της Κοζάνης δεν έχει μεταλλαχθεί. Αυτό σημαίνει ότι μεταδόθηκε από τον άνθρωπο στα ζώα.

Πηγές υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης 

Από χθες έχουν ξεκινήσει μαζικά rapid τεστ COVID-19 σε όλους τους ιδιοκτήτες και εκτροφείς μινκ και βιζόν σε Καστοριά και Κοζάνη.

Τα πρώτα αποτελέσματα από την Καστοριά είναι ενθαρρυντικά, καθώς από το σύνολο 135 δειγμάτων 10 βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό.

Συνολικά, από rapid τεστ θα περάσουν πάνω από 250 εκτροφείς και υπάλληλοι στις φάρμες της Δυτικής Μακεδονίας.

Παράλληλα, ειδικά κλιμάκια πραγματοποιούν δειγματολητπικούς προληπτικούς ελέγχους σε όλες τις φάρμες. Προς το παρόν, πάντως, δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει αν βρεθούν και άλλα μολυσμένα με κορονοϊό ζώα.

Οι επαγγελματίες του χώρου υποστηρίζουν ότι είναι εγκληματικό να θανατωθούν μαζικά τα ζώα που εκτρέφονται.

Με αυτή τη λογική πρέπει να αφανίσουμε όλο το ζωικό βασίλειο. Δεν υπάρχει απόδειξη μεταφοράς του ιού από ζώο σε άνθρωπο. Αντίθετα, έχει αποδειχθεί ότι ο άνθρωπος μολύνει τα ζώα. Τότε πρέπει να θανατώσουμε όλες τις γάτες και τα σκυλιά. Είναι εγκληματικό να θανατώσουμε μαζικά τόσα ζώα.

Απόστολος Τσούκας Πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς

Οι εκτροφείς διαβεβαιώνουν ότι στις φάρμες τους τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Από τον Απρίλιο, όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα προβλήματα στην Ολλανδία, έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα: μάσκες, γάντια, θερμομέτρηση και αυστηρή πρόσβαση στις φάρμες μόνο όσων είναι απολύτως απαραίτητοι. Για αυτό έχουν διαπιστωθεί τόσο περιορισμένα κρούσματα στους επαγγελματίες του χώρου.

Αθανάσιος Λάγγας αντιπρόεδρος Συνδέσμου Εκτροφέων Γουνοφόρων Ζώων

To Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (European Centre for Disease Prevention and Control) με χθεσινή του γνωμοδότηση έκρινε ότι ο κίνδυνος μετάλλαξης του ιού και μεταφοράς από μινκ στον άνθρωπο είναι χαμηλός.

Στη Δανία, όπου αρχικά είχε ανακοινωθεί απόφαση για μαζική θανάτωση εκατομμυρίων μινκ, το σχέδιο έχει «παγώσει» μετά τη σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Πηγή : EURONEWS.

COVID-19: Συναγερμός για τον μεταλλαγμένο ιό σε βιζόν

Συναγερμός έχει σημάνει πανευρωπαϊκά μετά την ανακάλυψη μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού σε εκτροφεία βιζόν στη Δανία.

Τα εν λόγω θηλαστικά που αποκαλούνται και μινκ, εκτρέφονται για τη γούνα τους όμως φαίνεται πως είναι φορείς του ιού και γι αυτό έχουν θανατωθεί στη Δανία, όπου ήδη κόλλησαν 12 ανθρώπους.

Η βρετανική κυβέρνηση απαγόρευσε την είσοδο φορτηγών που έχουν περάσει από τη Δανία τις τελευταίες δύο εβδομάδες, όπως και πλοίων ή αεροσκαφών που μεταφέρουν εμπορεύματα από τη συγκεκριμένη χώρα.

Η κυβέρνηση της Δανίας διέταξε τη θανάτωση 15 εκατομμυρίων ζώων που εκτρέφονται στις 1.139 φάρμες της χώρας προκειμένου να προλάβει πιθανή εξάπλωση του ιού. Το νέο αυτό στέλεχος φέρεται μάλιστα να αποτελεί και απειλή για τα εμβόλια που ήδη βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης έχουν τεθεί και οι περίπου 90 φάρμες εκτροφής μινκ σε Καστοριά και Κοζάνη καθώς πλέον θεωρείται πως ο κορονοϊός μεταφέρεται εύκολα στα εν λόγω ζώα και κατόπιν στους ανθρώπους.

Μέχρι στιγμής κρούσματα του νέου στελέχους έχουν εντοπιστεί στη Δανία, τη Σουηδία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και στο Ισραήλ.

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ξεκινήσει εκτεταμμένοι έλεγχοι σε φάρμες μινκ, προκειμένου να εντοπιστούν πιθανά κρούσματα και να ληφθούν άμεσα περιοριστικά μέτρα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το νέο στέλεχος covid-19 παρουσιάζει μεταλλάξεις που δεν είχαν παρατηρηθεί ως τώρα.

Αυτό που προκαλεί μεγάλη ανησυχία είναι πως εάν το μεταλλαγμένο στέλεχος επεκταθεί, τότε είναι πολύ πιθανό να πάει χαμένη όση δουλειά έχει γίνει μέχρι τώρα για την παρασκευή εμβολίου.

Πηγή : EURONEWS.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s