Extraco SA-Μια «εκρηκτική» εταιρεία του Δήμου Τανάγρας

Απόλυτα ασφαλής και πρότυπη επιχείρηση εκρηκτικών

«Το νιτρικό αμμώνιο δεν είναι από μόνο του επικίνδυνο υλικό«, λέει ο κ. Νικόλαος Μαντζαρέας, διευθύνων σύμβουλος της Extraco

Πολύς λόγος τις τελευταίες μέρες για το νιτρικό αμμώνιο, το υλικό που έγινε αιτία να ανατιναχθεί το λιμάνι της Βηρυτού με δεκάδες θύματα, χιλιάδες τραυματίες και τεράστιες υλικές καταστροφές. Ακολούθησε πολλή…παραφιλολογία και ρεπορτάζ μεγάλων εφημερίδων και τηλεοπτικών σταθμών της χώρας μας για τις βόμβες-«μαμούθ» όπως ονομάστηκαν οι αποθήκες ανά την Ελλάδα που έχουν το εν λόγω υλικό. Μία εξ αυτών είναι η εταιρεία Extraco SA, που έχει την έδρα της στην Τανάγρα.

Ο κ. Νικόλαος Μαντζαρέας, διευθύνων σύμβουλος της Extraco και ένας εκ των ιδρυτών της, μίλησε στην εφημερίδα μας για την απόλυτη ασφάλεια που εγγυάται η επιχείρηση για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τανάγρας και τους δημότες του.

Ο κ. Ν. Μαντζαρέας μας έδωσε πολύτιμες πληροφορίες για την εταιρία του, η οποία αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ του Mega ως σημείο αποθήκευσης τόνων νιτρικού αμμωνίου και κατά προέκταση επικίνδυνο. Μας εξήγησε ότι, οι 3 δεξαμενές της εταιρίας έχουν χωρητικότητα 2600 τόνων, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι πάντοτε γεμάτες με αυτή την ποσότητα. Η ποσότητα εξαρτάται κάθε φορά από τις ανάγκες της παραγωγής.

Επίσης, μας τόνισε ότι το νιτρικό αμμώνιο είναι ένα φτηνό υλικό, που χρησιμοποιείται κυρίως στη γεωργία ως λίπασμα και υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να γίνει εκρηκτικό, δηλαδή όταν αναμιχθεί με λάδι, πετρέλαιο ή καύσιμους υδρογονάνθρακες. Συνεπώς, ακόμα κι αν υπάρχει μια μεγάλη ποσότητα σε μια δεξαμενή, οι κάτοικοι δεν κινδυνεύουν, διότι το νιτρικό αμμώνιο δεν αναφλέγεται, ούτε εκρήγνυται από μόνο του! Επιπλέον, το νιτρικό αμμώνιο έχει ημερομηνία λήξης, δηλαδή 6 μήνες ζωής μετά παθαίνει ανακρυστάλλωση και δεν είναι κατάλληλο για χρήση.

Ο κ. Μαντζαρέας μας δήλωσε ότι η εταιρία του τηρεί αυστηρά όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, σύμφωνες με την Οδηγία Seveso και όλοι οι επίσημοι έλεγχοι έχουν αποδείξει την ασφάλεια της επιχείρησης. Ό, τι άλλο ακούγεται κατά της εταιρίας δεν προέρχεται από καταγγελίες κατοίκων, όπως διαβάσαμε σε ποικίλα ρεπορτάζ, αλλά αποτελεί προβοκάτσια ανταγωνιστών.

Ας γνωρίσουμε την εταιρεία Extraco SA

Η εταιρεία Extraco SA είναι leader στον κλάδο των εμπορικών εκρηκτικών στην Ελλάδα και εξάγει το 65% της παραγωγής της σε Βαλκάνια, Μέση Ανατολή και Αφρική.

Η εταιρεία Extraco SA είναι leader στον κλάδο των εμπορικών εκρηκτικών στην Ελλάδα και εξάγει το 65% της παραγωγής της σε Βαλκάνια, Μέση Ανατολή και Αφρική. Εμφανίζει έναν «νοικοκυρεμένο» ισολογισμό με μηδενικές δανειακές υποχρεώσεις και συσσώρευση κερδών τα οποία επανεπενδύονται. Στον ισολογισμό του 2014 τα «κέρδη εις νέον» προσέγγιζαν τα 5 εκατομμύρια ευρώ!
«Παράγουμε και εμπορευόμαστε εμείς τα προϊόντα μας» 
αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Νικόλαος Μαντζαρέας, διευθύνων σύμβουλος της Extraco και εκ των ιδρυτών και βασικών μετόχων της εταιρείας μαζί με τον κ. Ιωάννη Σωτηρίου, πρόεδρο σήμερα του διοικητικού συμβουλίου. Όπως τονίζει ο κ. Μαντζαρέας, «παράγουμε εκρηκτικά για εμπορικές χρήσεις με εφαρμογές σε λατομεία, μεταλλεία και δημόσια έργα, όπως οδοποιίες και σήραγγες. Πελάτες μας είναι μεγάλες εταιρείες, όπως η Ελληνικός Χρυσός, η Δελφοί Δίστομο, η Εγνατία Οδός, η Ιόνια Οδός κ.α.». Η εταιρεία έχει αναπτύξει εξαγωγικό προσανατολισμό και κατέχει κυρίαρχη θέση στα Βαλκάνια στον κλάδο της.
«Όπου υπάρχει ανοικοδόμηση και ανάγκη υποδομών τα προϊόντα μας είναι απαραίτητα και η ζήτηση μεγάλη. Τέτοιες περιοχές είναι τα Βαλκάνια, η Μέση Ανατολή και η Αφρική» 
επισημαίνει ο κ. Μαντζαρέας.Οι προοπτικές των εξαγωγών είναι θετικές αλλά η Πολιτεία δεν είναι ευέλικτη και δεν βοηθά όπως οι άλλες χώρες ομοειδείς επιχειρήσεις.
«Λόγω και του εξειδικευμένου αντικειμένου, για να κάνουμε μια εξαγωγή απαιτούνται τρεις υπουργικές αποφάσεις, συν άδεια από την Αστυνομία, όταν αντίστοιχα προϊόντα εισάγονται αθρόα στη χώρα με τη συνοδεία ενός απλού τιμολογίου» 
διευκρινίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Extraco. H εταιρεία έχει δρομολογήσει επένδυση 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη ενός νέου καινοτόμου προϊόντος. Επίσης ολοκλήρωσε με ίδια κεφάλαια επένδυση 1,5 εκατομμυρίων ευρώ στις γραμμές παραγωγής, χωρίς να ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο.
«Χάσαμε την ένταξη για ένα μόριο, όταν ο υπάλληλος είχε ξεχάσει να προσμετρήσει στον φάκελο τρία μόρια λόγω των εξαγωγικών μας επιδόσεων. Δικαίωμα ένστασης δεν είχαμε και προχωρήσαμε με ίδιες δυνάμεις την επένδυση» 
περιγράφει ο CEO της Extraco. Oι παραγωγικές εγκαταστάσεις της εταιρείας βρίσκονται στην Τανάγρα Βοιωτίας, ενώ διαθέτει και μία θυγατρική στη Θεσσαλονίκη. Συνολικά απασχολούνται 100 άτομα. Η ανοδική πορεία της εταιρείας έχει επιτρέψει στη διοίκηση όχι μόνο να μην προχωρήσει σε μειώσεις μισθών, όπως η πλειονότητα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, αλλά κάθε χρόνο επιστρέφει ως μπόνους μέρος των κερδών της στους εργαζομένους. Το 2014 ο κύκλος εργασιών της Extraco ανήλθε σε 18,8 εκατ. ευρώ έναντι 14,4 εκατ. ευρώ το 2013, σημειώνοντας άνοδο 30,5%. Μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν τα κέρδη προ φόρων, τα οποία υπερτριπλασιάστηκαν και από 0,7 εκατ. ευρώ το 2013 διαμορφώθηκαν σε 2,5 εκατ. ευρώ.

Πηγή : «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»

Απάντηση της εταιρείας στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» στις 7.8.2020

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s