1500 τόνοι νιτρικού αμμωνίου στις αποθήκες της ΠΥΡΚΑΛ στα Δερβενοχώρια; Μύθος ή πραγματικότητα;

Απουσιάζουν σε διακοπές οι υπεύθυνοι της ΠΥΡΚΑΛ-ΕΒΟ – κανένας υπεύθυνος να δώσει απαντήσεις-η Βοιωτία ζει με την αμφιβολία ενός πιθανού κινδύνου…

Υπάρχουν ή όχι αποθηκευμένοι 1500 τόνοι νιτρικού αμμωνίου δίπλα στο σχολείο της Πύλης Δερβενοχωρίων και δίπλα σε κατοικίες; Αν ναι, πόσο επικίνδυνο είναι;

Τηρείται η οδηγία SEVESO και το πρωτόκολλο ασφαλείας στην ΠΥΡΚΑΛ Δερβενοχωρίων;

Η πληροφορία ότι στις αποθήκες της ΠΥΡΚΑΛ Δερβενοχωρίων υπάρχουν αποθηκευμένοι 1500 τόνοι νιτρικού αμμωνίου είδε για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή, 7 Αυγούστου, στο ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Β. Λαμπρόπουλου στο τηλεοπτικό κανάλι «Mega» και στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ». Η «Φωνή των Δερβενοχωρίων & του Δήμου Τανάγρας» στηρίχθηκε στο εν λόγω ρεπορτάζ του έγκριτου συναδέλφου για να δημοσιεύσει ορισμένα στοιχεία και ξεκίνησε δική της έρευνα για να διαλευκάνει το περίπλοκο θέμα. Από την έρευνα προέκυψαν τα εξής στοιχεία:

Ανεπιβεβαίωτες δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι αυτή η ποσότητα νιτρικού αμμωνίου πράγματι φυλασσόταν για πολλά χρόνια (10 ή 15) στις αποθήκες της ΠΥΡΚΑΛ Δερβενοχωρίων και ανήκε στην ΕΒΟ (όχι στην ΕΑΒ που ανέφερε το ρεπορτάζ του Μega). Επειδή το υλικό αυτό είχε αλλοιωθεί από το πέρασμα του χρόνου, πουλήθηκε σε ιδιωτική εταιρεία που εδρεύει στην Τανάγρα και κατασκευάζει εκρηκτικά έναντι ευτελούς ποσού, αντί της ονομαστικής του αξίας, πριν από 2 περίπου χρόνια. Η εφημερίδα ξεκίνησε μεγάλη έρευνα για το θέμα αυτό έχοντας ως γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών και την πάγια άποψη ότι η γνώση είναι δύναμη.

Οι προσπάθειες της εφημερίδας να μιλήσει έστω και με έναν υπεύθυνο της ΠΥΡΚΑΛ-ΕΒΟ στα κεντρικά γραφεία του Λυκαβηττού στέφθηκε με παταγώδη αποτυχία επειδή ΟΛΟΙ λείπουν σε διακοπές και δεν υπάρχει ούτε ένα άτομο σε μια τόσο «εκρηκτική» επιχείρηση για να αντιμετωπίσει ακόμα και το μικρότερο πρόβλημα!

Extraco SA, Εργοστάσιο εκρηκτικών – πρότυπο ασφαλείας

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον CEO της ιδιωτικής εταιρίας Extraco, που κατασκευάζει εκρηκτικά και εδρεύει στην Τανάγρα, κ. Ν. Μαντζαρέα, επιβεβαιώσαμε τα παρακάτω : Η εταιρία Extraco ουδέποτε αγόρασε νιτρικό αμμώνιο από την ΠΥΡΚΑΛ Δερβενοχωρίων. Το 2018 αγόρασε, με επίσημη σύμβαση, εμπορικά εκρηκτικά και μέχρι εκεί. Συνεπώς, το νιτρικό αμμώνιο βρίσκεται ακόμα στα Δερβενοχώρια;

Extraco SA, το εργοστάσιο εκρηκτικών στην Τανάγρα

Ο κ. Ν. Μαντζαρέας μας έδωσε πολύτιμες πληροφορίες για την εταιρία του, η οποία αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ του Mega ως σημείο αποθήκευσης τόνων νιτρικού αμμωνίου και κατά προέκταση επικίνδυνο. Μας εξήγησε ότι, οι 3 δεξαμενές της εταιρίας έχουν χωρητικότητα 2600 τόνων, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι πάντοτε γεμάτες με αυτή την ποσότητα. Η ποσότητα εξαρτάται κάθε φορά από τις ανάγκες της παραγωγής.

Επίσης, μας τόνισε ότι το νιτρικό αμμώνιο είναι ένα φτηνό υλικό, που χρησιμοποιείται κυρίως στη γεωργία ως λίπασμα και υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να γίνει εκρηκτικό, δηλαδή όταν αναμιχθεί με λάδι, πετρέλαιο ή καύσιμους υδρογονάνθρακες. Συνεπώς, ακόμα κι αν υπάρχει μια μεγάλη ποσότητα στα Δερβενοχώρια, οι κάτοικοι δεν κινδυνεύουν, διότι το νιτρικό αμμώνιο δεν αναφλέγεται, ούτε εκρήγνυται από μόνο του! Ακόμα κι αν γίνει έκρηξη άλλων υλικών στην ΠΥΡΚΑΛ, το νιτρικό αμμώνιο δε θα εκραγεί! Επιπλέον, το νιτρικό αμμώνιο έχει ημερομηνία λήξης, δηλαδή 6 μήνες ζωής μετά παθαίνει ανακρυστάλλωση και δεν είναι κατάλληλο για χρήση.

Ο κ. Μαντζαρέας μας δήλωσε ότι η εταιρία του τηρεί αυστηρά όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, σύμφωνες με την Οδηγία Seveso και όλοι οι επίσημοι έλεγχοι έχουν αποδείξει την ασφάλεια της επιχείρησης. Ό, τι άλλο ακούγεται κατά της εταιρίας δεν προέρχεται από καταγγελίες κατοίκων, όπως διαβάσαμε σε ποικίλα ρεπορτάζ, αλλά αποτελεί προβοκάτσια ανταγωνιστών.

Τι είναι η Οδηγία Seveso

H Οδηγία Seveso καθορίζει μέτρα και περιορισμούς για την αντιμετώπιση κινδύνων από ατυχήματα μεγάλης έκτασης, όπως διαρροή, πυρκαγιά ή έκρηξη που προκύπτουν από ανεξέλεγκτες εξελίξεις κατά την λειτουργία των εγκαταστάσεων, άμεσους ή απώτερους για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, εντός ή εκτός της εγκατάστασης και σχετίζεται με μια ή περισσότερες επικίνδυνες ουσίες.

Έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 172058/2016 (ΦΕΚ 354/Β/17.2.2016). Αποτελεί αποτελεσματικό εργαλείο για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας και είναι προϊόν συνεργασίας συναρμόδιων αρχών, φορέα εγκατάστασης και συμμετοχής του κοινού.

Ακολουθεί η βεβαίωση του Δήμαρχου Τανάγρας για την ασφάλεια της εταιρίας Extraco και η επιστολή της εταιρίας που αφορά στο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» στις 7 Αυγούστου προς αποκατάσταση της αλήθειας :

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s