Κίνδυνος να γίνουν «Βηρυτός» ο Δήμος Τανάγρας και τα Δερβενοχώρια;

Εν δυνάμει βόμβες -«μαμούθ» νιτρικού αμμωνίου στο Δήμο Τανάγρας και στα Δερβενοχώρια

1500 τόνοι νιτρικού αμμωνίου υπάρχουν αποθηκευμένοι στα Δερβενοχώρια, 2600 τόνοι στο Δήμο Τανάγρας, άγνωστη ποσότητα στη Θήβα, αλλά συνολικά αρκετή για να ισοπεδώσει τη Βοιωτία και μέρος του Θριασίου Πεδίου, αφού 2750 τόνοι χρειάστηκαν για να μετατραπεί η Βηρυτός σε βομβαρδισμένη πόλη, κολαστήριο και εκατόμβη θυμάτων.

Στην Τανάγρα και στα Δερβενοχώρια φυλάσσεται περισσότερη ποσότητα νιτρικού αμμωνίου από αυτήν που ισοπέδωσε τη Βηρυτό!

Δήμαρχος Τανάγρας, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Διοικητής ΕΑΒ, Διοικητής ΠΥΡΚΑΛ και οι υπεύθυνοι των ιδιωτικών εταιρειών να ενημερώσουν τους δημότες του Δήμου Τανάγρας εάν και κατά πόσο κινδυνεύουν από τις βόμβες νιτρικού αμμωνίου που είναι αποθηκευμένες δίπλα στα σπίτια τους!

Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τανάγρας να συγκαλέσει άμεσα και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το Δ.Σ ώστε να διερευνηθεί το θέμα και να δοθούν απαντήσεις στους δημότες που είναι υπερβολικά ανήσυχοι. Ο Περιφερειάρχης να συγκαλέσει κατεπειγόντως το Π.Σ και να διερευνηθεί ενδελεχώς το θέμα ύπαρξης αποθηκευμένου νιτρικού αμμωνίου σε περιοχές του Δήμου Τανάγρας. Να δοθούν στη δημοσιότητα και εγγράφως οι μελέτες τήρησης του πρωτοκόλλου φύλαξης τέτοιου υλικού και διαβεβαιώσεις ότι δεν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

Για ποιο λόγο η ΕΑΒ έχει αποθηκευμένους 1500 τόνους νιτρικού αμμωνίου στα Δερβενοχώρια, μέσα σε κατοικημένη περιοχή; Πόσο καιρό ζούμε δίπλα σε μια βόμβα που μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκραγεί; Απαιτούμε απαντήσεις και άμεση απομάκρυνση του επικίνδυνου υλικού από την περιοχή!

Ολέθριες συνέπειες, παρόμοιες με αυτές που προκάλεσε η φονική έκρηξη στη Βηρυτό, θα μπορούσαν να προκαλέσουν και στην Ελλάδα, αν δεν τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας, οι περίπου 30 εν δυνάμει βόμβες – «μαμούθ», σε στρατιωτικές και ιδιωτικές εγκαταστάσεις αποθήκες, διάσπαρτες ανά την χώρα, στις οποίες βρίσκονται αποθηκευμένες μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών. Σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», στην Ελλάδα παράγονται και διακινούνται ετησίως περίπου 12.000 τόνοι νιτρικού αμμωνίου και άλλων εκρηκτικών υλών, ποσότητα περίπου πενταπλάσια από αυτήν που προκάλεσε την καταστροφή στον Λίβανο. Υπενθυμίζεται ότι οι φονικές εκρήξεις στο εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα και το Λαύριο το 1980 και το 1997, σε στρατιωτική μονάδα στις Κεχριές Κορίνθου το 1996 ή η τεράστια καταστροφή στη Μαλακάσα το 1987, αποτελούν δείγματα του κινδύνου που μπορεί να υπάρχει και στη χώρα μας από αποθήκες νιτρικού αμμωνίου, εκρηκτικών και πυρομαχικών.

«ΤΑ ΝΕΑ» αποκαλύπτουν τον «χάρτη» των αποθηκών με εκρηκτικά στη χώρα μας και των κινδύνων που μπορεί να απορρέουν σε πολλές περιπτώσεις. Στη χώρα μας υπάρχουν αρχικά έξι «ιδιωτικοί» χώροι, όπου είναι αποθηκευμένες μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών.

2600 τόνοι νιτρικό αμμώνιο στην Τανάγρα

Η μεγαλύτερη εξ αυτών είναι στην Τανάγρα. Ανήκει σε ιδιωτική εταιρεία παραγωγής εκρηκτικών. Εκεί σε αποθήκες βρίσκονται περίπου 2.600 τόνοι νιτρικού αμμωνίου. Για τις συγκεκριμένες αποθήκες εκκρεμεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και υπάρχει δικαστική διαμάχη για την ασφάλειά τους. Η σχετική συζήτηση πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο, ύστερα από αναφορές κατοίκων, ότι αυτή η εγκατάσταση περιλαμβάνει τέσσερις αποθήκες εκρηκτικών υλών χωρητικότητας 50 τόνων η καθεμία τρεις αποθήκες νιτρικού αμμωνίου χωρητικότητας 800 τόνων οι δύο πρώτες και 1.000 τόνων η τρίτη και μία εγκατάσταση παραγωγής εκρηκτικών ουσιών που δεν έχουν όμως τις απαραίτητες από τον νόμο αποστάσεις κι έτσι ελλοχεύει ο κίνδυνος ατυχήματος κάτι που φαίνεται να έγινε και στον Λίβανο όταν εξαϋλώθηκε η αποθήκη εκρηκτικών στο λιμάνι της Βηρυτού που είχε περίπου 2.700 τόνους. Για τη λειτουργία αυτών των κτιρίων δόθηκαν πολλαπλές άδειες λειτουργίας και εγκατάστασης από αρμόδιες υπηρεσίες από το 2005 μέχρι το 2016. Όμως υπάρχουν δικαστικές αναφορές -τις οποίες αντικρούουν κι απορρίπτουν οι υπεύθυνοι του εργοστασίου που μιλούν για σκοπιμότητες- ότι τα κτίρια με τα εκρηκτικά και τους τόνους νιτρικού αμμωνίου βρίσκονται πολύ πιο κοντά το ένα με το άλλο από όσο θα έπρεπε σύμφωνα με τον νόμο για λόγους ασφαλείας.

1500 τόνοι νιτρικό αμμώνιο στα Δερβενοχώρια

Στα Δερβενοχώρια, υπάρχει μια εγκατάσταση, που ανήκει στην Ελληνική Βιομηχανία Όπλων (σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ») και έχει 1.500 τόνους νιτρικού αμμωνίου. Γεννάται το ερώτημα : Η ΕΑΒ έχει αποθηκεύσει μια τέτοια ποσότητα ενός τόσο επικίνδυνου υλικού στις αποθήκες της ΠΥΡΚΑΛ; Από πού προήλθαν 1500 τόνοι νιτρικού αμμωνίου; Πόσα χρόνια φυλάσσονται στα Δερβενοχώρια και γιατί; Γιατί δεν απομακρύνεται άμεσα αυτή η εν δυνάμει βόμβα-«μαμούθ» από την κατοικημένη περιοχή των Δερβενοχωρίων; Τηρείται το πρωτόκολλο σωστής φύλαξης ή κινδυνεύουμε να εξαϋλωθούμε όπως πολλοί άνθρωποι στη Βηρυτό αφού οι αποθήκες της ΠΥΡΚΑΛ απέχουν 10 μέτρα από το τελευταίο σπίτι του χωριό της Πύλης και 150 μέτρα από το Νηπιαγωγείο-Δημοτικό-Γυμνάσιο και Λύκειο;

Επίσης, μεγάλος χώρος φύλαξης εκρηκτικών, με 680 τόνους νιτρικού αμμωνίου, βρίσκεται στα Γρεβενά. Αποθήκες με αυτό το υλικό υπάρχουν στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο και στη Θήβα. Για τη δεύτερη, μάλιστα, περίπτωση υπάρχουν αναφορές για προβλήματα ασφαλείας. Αποθηκευμένη ποσότητα νιτρικού αμμωνίου, βάρους περίπου 300 τόνων, υπάρχει και στο παλιό εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ στο Λαύριο.

Ακόμη υπολογίζεται ότι σε 20 τουλάχιστον μάχιμες μονάδες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων υπάρχουν αποθήκες εκρηκτικών και πολεμοφοδίων ορισμένες εξ αυτών είναι υπόγειες που ελέγχθηκαν μετά τη φονική έκρηξη το 2011 σε στρατόπεδο στο Μαρί της Κύπρο.

Με 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου, κατασκευάζονται 14.000 βόμβες: «Από θαύμα δεν ισοπεδώθηκε η Βηρυτός»

«Κάθε φορά που πέφτει μία βόμβα TNT 200 λιβρών από αεροπλάνο, «φεύγει» ένα οικοδομικό τετράγωνο. Το ότι δεν ισοπεδώθηκε όλη η Βηρυτός είναι θαύμα»

«Από θαύμα δεν ισοπεδώθηκε όλη η Βηρυτός μετά την έκρηξη περίπου 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου», εξηγεί ο υποστράτηγος ε.α και Διδάκτωρ Χημείας εκρηκτικών υλών, Παναγιώτης Κιούσης. Μιλώντας στο ethnos.gr, εξήγησε πως με την εκρηκτική ύλη που εξερράγη το βράδυ της Τρίτης στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, προκαλώντας ισοπέδωση και εκατόμβη νεκρών, μπορούν να κατασκευαστούν τουλάχιστον 13.750 κλασικές βόμβες ΤΝΤ. «Οι μεγάλες αμερικανικές βόμβες περιλαμβάνουν 200 λίβρες ΤΝΤ. Δημιουργήθηκαν ασύλληπτες ωστικές δυνάμεις στη Βηρυτό. Φανταστείτε ότι με μια λίβρα ΤΝΤ αν την ενεργοποιήσεις με πυροκροτητή και κάνεις μία έκρηξη σε μία κολόνα από χάλυβα, όπως αυτή της ΔΕΗ, αυτή κόβεται λες και είναι πράσο. Οι εκρήξεις δημιουργούν ισχυρά εξώθερμες αντιδράσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «κάθε φορά που πέφτει μία βόμβα TNT 200 λιβρών από αεροπλάνο, «φεύγει» ένα οικοδομικό τετράγωνο. Το ότι δεν ισοπεδώθηκε όλη η Βηρυτός είναι θαύμα». Όπως εξήγησε ο Υποστράτηγος ε.α., η ανατίναξη στην Βηρυτό πιθανότατα προήλθε από έκρηξη πρωτογενούς εκρηκτικής ύλης η οποία πυροδότησε την απαραίτητη ενέργεια στη δευτερογενή εκρηκτική ύλη που βρισκόταν σε κοντινό σημείο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί εξ συμπαθείας έκρηξη. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αποθήκευση πρωτογενούς ή δευτερογενούς εκρηκτικής ύλης κοντά σε κατοικημένη περιοχή και χωρίς την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας, δεν δικαιολογείται: «Πρέπει να είναι στην ύπαιθρο σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους και δίπλα σε ανάχωμα. Το υψηλό ανάχωμα λειτουργεί προστατευτικά καθώς όταν γίνει μια έκρηξη αυτό βοηθά να μην φύγει προς τα αριστερά και τα δεξιά το ωστικό κύμα αλλά να χτυπήσει στο ανάχωμα και να εξουδετερωθεί προς τα πάνω». Παράλληλα θα πρέπει να τηρούνται οι νατοϊκές προδιαγραφές για το πώς πρέπει να είναι η αποθήκη αλλά και πόσο τονάζ μπορεί κάθε φορά να αποθηκευτεί, «είναι εγκληματική ενέργεια να αποθηκεύεις πρωτογενή και δευτερογενή εκρηκτική ύλη μαζί». (Με πληροφορίες από ethnos.gr)

Ο Λίβανος πενθεί: 100 νεκροί, 4000 τραυματίες από τις εκρήξεις – Ανατινάχτηκαν 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου

Η επόμενη μέρα αποκαλύπτει εικόνες χάους και ισοπέδωσης στη Βυρητό, με τους νεκρούς να φτάνουν τους 100 και τους τραυματίες τις 4.000

Με εμπόλεμη ζώνη μοιάζει η Βηρυτός μετά τις δύο κολοσσιαίες εκρήξεις που, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του τοπικού Ερυθρού Σταυρού, προκάλεσαν το θάνατο σε 100 ανθρώπους.    Σύμφωνα με τον υπουργό υγείας της χώρας, ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 4.000 ενώ, όπως είπε «υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι αυτή τη στιγμή. Άνθρωποι ψάχνουν στα επείγοντα τους αγαπημένους τους και είναι δύσκολη η αναζήτηση αυτή μέσα στη νύχτα διότι έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση. Αντιμετωπίζουμε αληθινή καταστροφή και χρειαζόμαστε χρόνο για να αποτιμήσουμε την έκταση των ζημιών».   Η επόμενη μέρα βρίσκει τη χώρα σε βαθύ σοκ και την περιοχή των εκρήξεων ισοπεδωμένη. Ενώ ταν σωστικά συνεργεία συνέχιζαν το πρωί να αναζητούν επιζώντες σε μια θάλασσα από συντρίμμια.

Ανατινάχτηκε τεράστιο φορτίο νιτρικού αμμωνίου  

Περίπου 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου βρίσκονταν στην αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού που εξερράγη την Τρίτη, 4 Αυγούστου, προκαλώντας σκηνές χάους και ισοπέδωσης στην συγκεκριμένη περιοχή. «Είναι απαράδεκτο το ότι φορτίο νιτρικού αμμωνίου, ποσότητα που εκτιμάται πως ανερχόταν σε 2.750 τόνους, βρισκόταν επί έξι χρόνια παρατημένο σε αποθήκη χωρίς μέτρα προφύλαξης», στηλίτευσε ο πρωθυπουργός της χώρας Χασάν Ντιάμπ ενώπιον του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας της χώρας, που συγκλήθηκε εκτάκτως μετά την καταστροφή και τον όλεθρο.

Το νιτρικό αμμώνιο είναι χημικό λίπασμα, που όμως χρησιμοποιείται επίσης για την κατασκευή βομβών. «Δεν θα αναπαυθούμε προτού βρούμε τον υπεύθυνο για αυτό που έγινε ώστε να λογοδοτήσει» για την πολύνεκρη καταστροφή, δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου.   Το Ανώτερο Συμβούλιο Άμυνας «συνιστά» στην κυβέρνηση να κηρύξει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» για δύο εβδομάδες στην πόλη της Βηρυτού.

Ας μάθουμε τι είναι το νιτρικό αμμώνιο, πού υπάρχει στην Ελλάδα, ατυχήματα που έχουν συμβεί ανά τον κόσμο, καλές και κακές χρήσεις του

Η τρομακτική έκρηξη των 2.750 τόνων «νιτρικού αμμωνίου» στο λιμάνι της Βηρυτού που σκότωσε τουλάχιστον 137 άτομα και τραυμάτισε περίπου άλλους 5.000 κατοίκους, έφερε στο προσκήνιο αυτή την άγνωστη στους περισσότερους χημική ένωση που όχι απλώς χρησιμοποιείται και στη χώρα μας, αλλά σε όλη την επικράτεια βρίσκονται διάσπαρτες δεκάδες μικρές ή μεγαλύτερες εγκαταστάσεις αποθήκευσης νιτρικού αμμωνίου. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι έχουν διασπαρεί σε όλη τη χώρα εν δυνάμει βόμβες που με ένα σπίρτο θα ανατιναχτούν.

Τι είναι το νιτρικό αμμώνιο

Καταρχάς να δούμε τι είναι αυτό το πολυσυζητημένο τις τελευταίες ημέρες «νιτρικό αμμώνιο». Το νιτρικό αμμώνιο είναι μια χημική ένωση, το νιτρικό άλας του κατιόντος του αμμωνίου. Ο χημικός του τύπος είναι NH4NO3, εξορύσσεται σε τοποθεσίες της Χιλής, ενώ παράγεται και στο εργαστήριο με αντίδραση αμμωνίας με νιτρικό οξύ.

Πρόκειται για ένα ξηρό λίπασμα που αναμιγνύεται με άλλα λιπάσματα όπως φωσφάτα και χρησιμοποιείται σε σοδειές ως ενισχυτικό. Η σχετικά σταθερή του δράση και το χαμηλό κόστος παραγωγής μάλιστα, το έχουν καταστήσει ως ένα από τα δημοφιλέστερα λιπάσματα.

Πρόκειται για λίπασμα σε ξηρή μορφή που χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό στη γεωργία, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε άζωτο. Είναι λευκό, διαυγές στερεό και διαλύεται εύκολα στο νερό. Θεωρείται δημοφιλές καθώς η δράση του στη σοδειά είναι εγγυημένη και δεν κοστίζει πολύ.

Συστατικό για την κατασκευή εκρηκτικών

Το ζήτημα είναι ότι το νιτρικό αμμώνιο εκτός από τον γεωργικό κλάδο χρησιμοποιείται παράλληλα ως συστατικό για την κατασκευή εκρηκτικών που χρησιμοποιούνται στα μεταλλεία, σε εξορύξεις και σε αστικές κατασκευές. Είναι το κύριο συστατικό του ANFO, ενός δημοφιλούς βιομηχανικού εκρηκτικού προϊόντος που αποτελεί το 80% της αφοράς εκρηκτικών υλών στη βόρεια Αμερική.

Παρόμοια σκευάσματα επίσης έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς για την παραγωγή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών. Ωστόσο στις μέρες μας πολλές χώρες εγκαταλείπουν σταδιακά τη χρήση του νιτρικού αμμωνίου (που έχει τον χημικό τύπο NH4NO3, απλοποιημένο σε Ν2Η4Ο3 – όπου N το άζωτο, H το υδρογόνο και O το οξυγόνο) για καταναλωτικούς σκοπούς, ακριβώς λόγω των ανησυχιών για πιθανή κατάχρησή του που θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές συνέπειες.

Δυστυχήματα και τρομοκρατικές επιθέσεις

Παράλληλα, χρησιμοποιείται ως βασικό συστατικό για την κατασκευή ενός βιομηχανικού εκρηκτικού που χρησιμοποιείται στις εξορύξεις μεταλλευμάτων, σε λατομεία και αστικές κατασκευές. Σύμφωνα με τα στοιχεία, αντιπροσωπεύει το 80% όλων των βιομηχανικών εκρηκτικών που χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ.

Θεωρείται επικίνδυνο καθώς μπορεί να αναφλεγεί και να αποδειχθεί θανατηφόρο και για το λόγο αυτό ισχύουν ειδικοί κανόνες για την αποθήκευσή του.

Τα χημικά λιπάσματα «αγαπημένα» εκρηκτικά των τρομοκρατών

Πολλές φορές, λόγω του χαμηλού κόστους και της διαθεσιμότητά τους τα χημικά λιπάσματα έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή βομβών, με το νιτρικό αμμώνιο να μπορεί να λειτουργήσει με τέτοιο τρόπο, ωστόσο απαιτεί να υπάρχει πυροκροτητής και καύσιμο.

Στο παρελθόν έχουν σημειωθεί εκρήξεις μεγάλων ποσοτήτων νιτρικού αμμωνίου, με μεγαλύτερη εκείνη στο Τέξας Σίτι, το 1947, όταν εξερράγη ποσότητα 2.300 τόνων νιτρικού αμμωνίου προκαλώντας τον θάνατο 581 ανθρώπων, την καταστροφή και παλιρροϊκό κύμα 4,5 μέτρων. Το μακρινό 1921 στην πόλη Λούντβιχσχαφεν της νοτιοδυτικής Γερμανίας είχαν εκραγεί 4.500 τόνοι νιτρικού αμμωνίου οδηγώντας στον θάνατο περίπου 500 άτομα.

Ένα ακόμα αντίστοιχο περιστατικό σημειώθηκε στην κινεζική πόλη Τιαντζίν το 2015, όταν μια έκρηξη νιτρικού αμμωνίου σε αποθήκη είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 170 άνθρωποι και να τραυματιστούν εκατοντάδες.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της μεγάλης βομβιστικής επίθεσης στην Οκλαχόμα Σίτι τον Απρίλιο του 1995, την πιο καταστροφική τρομοκρατική ενέργεια σε αμερικανικό έδαφος μέχρι τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, είχαν χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων 108 σάκοι λιπάσματος νιτρικού αμμωνίου υψηλής περιεκτικότητας, βάρους 23 κιλών, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 168 άνθρωποι (συμπεριλαμβανομένων 19 παιδιών ηλικίας κάτω των 6 ετών) και να τραυματιστούν πάνω από 680.

Τον Απρίλιο του 2014 εξερράγη στο Ουέστ του Τέξας από νιτρικό αμμώνιο και ένα εργοστάσιο λιπασμάτων με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 14 άτομα και να τραυματιστούν άλλα 200.

233 σημεία στην Ελλάδα με επικίνδυνες ουσίες

Το νιτρικό αμμώνιο, γνωστό και ως άλας, θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο σε συγκεκριμένες συνθήκες καθώς είναι εύφλεκτο και για το λόγο αυτό ισχύουν ειδικοί κανόνες αποθήκευσής του.

Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την Ελλάδα που έχει υιοθετήσει την Ευρωπαϊκή Οδηγία Seveso που εφαρμόζεται σε εγκαταστάσεις που αποθηκεύουν επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ολόκληρη τη χώρα υπάρχουν 233 λειτουργούσες επιχειρήσεις που διαθέτουν αποθηκευτικούς χώρους επικίνδυνων χημικών ουσιών, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται στην Αττική και στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ως επί το πλείστον πρόκειται για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των πετρελαιοειδών και βάσει των ευρωπαϊκών επιταγών καθορίζεται για κάθε επικίνδυνη ουσία μια ανώτερη και μια κατώτερη κρίσιμη ποσότητα. Ανάλογα με την αποθηκευμένη ποσότητα καθορίζονται και οι υποχρεώσεις που έχουν οι επιχειρήσεις που τις διαχειρίζονται.

Ανάλογα με την ποσότητα των επικίνδυνων ουσιών που υπάρχουν, οι εγκαταστάσεις κατηγοριοποιούνται σε κατώτερη και ανώτερη βαθμίδα, οι τελευταίες υπόκεινται σε αυστηρότερες απαιτήσεις. Με πράσινο χρώμα στο χάρτη οι εγκαταστάσεις κατώτερης βαθμίδας και με κόκκινο οι ανώτερης (ΠΗΓΗ ΥΠΕΝ)

Εγκαταστάσεις που αποθηκεύουν επικίνδυνες ουσίες με ποσότητες μεγαλύτερης από την οριακή (είναι αυτές που βλέπετε με κόκκινες κουκίδες στον χάρτη του Υπουργείου) είναι υποχρεωμένες μεταξύ άλλων να υποβάλλουν στις αρμόδιες αρχές Σχέδιο Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης το οποίο εγκρίνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Αντίστοιχα σχέδια είναι υποχρεωμένες να καταρτίσουν οι Περιφέρειες της χώρας που έχουν εγκαταστάσεις SEVESO.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι κύριες επιπτώσεις από την εκδήλωση ατυχήματος σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις είναι το ωστικό κύμα από την έκρηξη αερίων καυσίμων, η θερμική ακτινοβολία από την καύση εύφλεκτων υλικών και η έκλυση τοξικών ουσιών αλλά καλό είναι άπαντες να επικεντρώνονται στην πρόληψη των ατυχημάτων γιατί εάν τυχόν γίνει κάποια έκρηξη, λίγα πράγματα μπορείς να κάνεις μετά.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Κάθε Περιφέρεια πρέπει σύμφωνα με την Οδηγία SEVESO να ενημερώνει τους πολίτες για όλες τις επικίνδυνες εγκαταστάσεις που βρίσκονται στα όριά της με συγκεκριμένα στοιχεία. Παράλληλα να έχει αναρτημένες τις γενικές οδηγίες αυτοπροστασίας κατά τη διάρκεια βιομηχανικού ατυχήματος με τις ζώνες αποκλεισμού και προστασίας. Στην Περιφέρεια Αττικής για παράδειγμα υπάρχουν 40 εγκαταστάσεις ενταγμένες στις υποχρεώσεις της Οδηγίας και στην ιστοσελίδα υπάρχουν αναρτημένα τα Ειδικά ΣΑΤΑΜΕ ανά βιομηχανία, καθώς και οι οδηγίες προς τους πολίτες. (Δεν βρήκαμε κάτι αντίστοιχο στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που έχει τον κύριο όγκο του νιτρικού αμμωνίου όλης της Ελλάδας και περιμένουνε ενημέρωση από τους αρμοδίους)

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες οι κύριες επιπτώσεις από την εκδήλωση ατυχήματος σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις είναι το ωστικό κύμα από την έκρηξη αερίων καυσίμων, η θερμική ακτινοβολία από την καύση εύφλεκτων υλικών και η έκλυση τοξικών ουσιών. Στα περισσότερα ατυχήματα, η διάρκεια εκδήλωσης ενός ατυχήματος είναι πολύ μικρή, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χρόνος για την καταστολή του ατυχήματος και για το λόγο αυτό η προσπάθεια αντιμετώπισης θα πρέπει να επικεντρώνεται στην πρόληψη των ατυχημάτων.

Τι είναι η Οδηγία Seveso

H Οδηγία Seveso καθορίζει μέτρα και περιορισμούς για την αντιμετώπιση κινδύνων από ατυχήματα μεγάλης έκτασης, όπως διαρροή, πυρκαγιά ή έκρηξη που προκύπτουν από ανεξέλεγκτες εξελίξεις κατά την λειτουργία των εγκαταστάσεων, άμεσους ή απώτερους για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, εντός ή εκτός της εγκατάστασης και σχετίζεται με μια ή περισσότερες επικίνδυνες ουσίες.

Έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 172058/2016 (ΦΕΚ 354/Β/17.2.2016). Αποτελεί αποτελεσματικό εργαλείο για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας και είναι προϊόν συνεργασίας συναρμόδιων αρχών, φορέα εγκατάστασης και συμμετοχής του κοινού.

Η τραγική περίπτωση της μικρής ιταλικής πόλης Σεβέζο

Η οδηγία πήρε το όνομά της από την μικρή πόλη Σεβέζο, στα βόρεια του Μιλάνου. Εκεί, στις 10 Ιουλίου 1976 έσκασε μια βαλβίδα ασφαλείας ενός λέβητα της χημικής βιομηχανίας Icmesa του ελβετικού ομίλου καλλυντικών Givaudan, με αποτέλεσμα να υπάρξει μια τεράστια διαρροή διοξίνης, μιας άκρως τοξικής ουσίας.

Οι αρμόδιες αρχές δεν φρόντισαν να ενημερώσουν τους κατοίκους για την επικινδυνότητα του συμβάντος με αποτέλεσμα μέσα σε λίγες ώρες οι άνθρωποι να αρχίσουν να έχουν αναπνευστικά προβλήματα και να βγάζουν εξανθήματα, τα πουλιά να πέφτουν νεκρά και τα ζώα να ψυχορραγούν.

Υπολογίζεται ότι η έκλυση του τοξικού νέφους από το ατύχημα στον αέρα αφορούσε 35 κιλά σχεδόν καθαρής διοξίνης που ρύπανε έκταση 15 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην οποία ζούσαν 37.000 κάτοικοι.

Έξι χρόνια αργότερα η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε την Οδηγία Seveso 1 που προέβλεπε τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης τόσο μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων. Ακολούθησε η Seveso 2 και σήμερα βρίσκεται σε εφαρμογή η Seveso 3 που αυστηροποιεί ακόμη περισσότερο τις υποχρεώσεις που θα πρέπει να έχουν τέτοιου είδους επιχειρήσεις.

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας για την έκρηξη στο εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα το 1997

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s