Οι σπουδαίοι δεν μειώνονται με τα λόγια…

Απάντηση στο ανώνυμο κείμενο που αναρτήθηκε στη Φιλοσοφική σχολή Αθηνών και κατονόμαζε ορισμένους καθηγητές χαρακτηρίζοντάς τους «χυδαίους»…

Οι πρωτοετείς φοιτητές του 1ου Τμήματος της Ρωσικής Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκφράζουμε την αντίθεση και την αγανάκτησή μας για το ανώνυμο (φυσικά) και απαράδεκτο κείμενο που αναρτήθηκε προ ημερών στη Φιλοσοφική Σχολή και θίγει με ανεπίτρεπτο τρόπο ορισμένους καθηγητές, κατονομάζοντάς τους!

Η Δρ. Αγγελική Παπαγεωργίου ήταν μεταξύ αυτών…

Η κα Παπαγεωργίου είναι μια σπουδαία επιστήμονας, με εξαιρετικό συγγραφικό έργο, αφοσιωμένη στην επιστήμη της και πάνω απ’ όλα υπέροχος άνθρωπος. Με την ευγένεια και την απλότητα που χαρακτηρίζει όλους τους πραγματικά σπουδαίους και βαθύτατα μορφωμένους ακαδημαϊκούς, είναι πάντα κοντά στους φοιτητές και τους μεταδίδει απλόχερα τις γνώσεις της. Την περίοδο της καραντίνας έδωσε την ευκαιρία σε όλους τους φοιτητές να γίνουν κοινωνοί της γνώσης της και έκανε ό, τι μπορούσε για να βοηθήσει τους φοιτητές. Είναι ντροπή και τρομερή αδικία να μέμφεται η κα Παπαγεωργίου, που αποτελεί πρότυπο καθηγήτριας και ανθρώπου.


Αρχικά, όπως όλοι γνωρίζουμε, η κα. Παπαγεωργίου και πολλοί άλλοι καθηγητές, επέλεξαν τις διαδικτυακές προφορικές εξετάσεις για την παρούσα εξεταστική, λόγω της παρούσας κατάστασης. Όλοι οι τρόποι εξέτασης είναι σε κάποιο βαθμό  αγχωτικοί, είτε προφορικοί είτε γραπτοί. Και είναι λογικό σε μια τέτοια κατάσταση να επιλεγεί ο πρώτος. Δόθηκε και η επιλογή για «δια ζώσης» εξέταση για όσους δεν επιθυμούσαν να εξεταστούν από απόσταση έχοντας την κάμερα ανοιχτή. Όμως, για κάποιον άγνωστο λόγο, ο χαρακτηρισμός απευθυνόταν αποκλειστικά στην κα Παπαγεωργίου και σε κάποιους άλλους συγκεκριμένους καθηγητές, παρ’ όλο που κι άλλοι καθηγητές επέλεξαν την προφορική εξέταση, αλλά γι’ αυτούς δε γίνεται λόγος. Επίσης, ο χαρακτηρισμός της κας Παπαγεωργίου  «άγρυπνος φρουρός πάνω από το κεφάλι μας«, αλλά κι άλλοι χαρακτηρισμοί προς άλλους, δείχνουν ασέβεια και δεν αρμόζουν σ’ ένα Πανεπιστήμιο από ακαδημαϊκούς πολίτες, όταν μάλιστα οι καθηγητές κάνουν ό, τι μπορούν για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων. Σε περίπτωση «κανονικών» εξετάσεων  η κα. Παπαγεωργίου, όπως και άλλοι καθηγητές, θα έφεραν τον χαρακτηρισμό «επιτηρητής» ή «εξεταστής» και όχι «άγρυπνος φρουρός«, κάνοντας την ίδια δουλειά και στις δύο περιπτώσεις. Απλώς στην παρούσα κατάσταση θα ήταν μέσω κάμερας. Επιπλέον, η κα Παπαγεωργίου, παρά το γεγονός ότι ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, δέχτηκε, παραβλέποντας την προσωπική της ασφάλεια, να κάνει και δια ζώσης εξετάσεις για διευκόλυνση των φοιτητών. Και δεν είναι η μόνη κίνηση εκ μέρους της, όπως και εκ μέρους άλλων καθηγητών, που βοήθησαν με κάθε τρόπο να μη χαθεί η εξεταστική αυτού του εξαμήνου. Η ίδια, όπως και άλλοι καθηγητές, έδειξαν ιδιαίτερη προθυμία να μας βοηθήσουν με κάθε μέσο, απεμπολώντας ακόμα και τον ελεύθερό τους χρόνο, προκειμένου εμείς να εξεταστούμε με τον επιθυμητό τρόπο. Επομένως, το τμήμα μας, δε θα δεχτεί τον χαρακτηρισμό «χυδαία» για την κα Παπαγεωργίου και τις άλλες κατηγορίες εναντίον καθηγητών, οι οποίοι  βοήθησαν και προσέφεραν όσο μπορούσαν, για την όσο το δυνατόν καλύτερη διεξαγωγή των εξετάσεων και έλαβαν πολύ σοβαρά υπόψη την παρούσα κατάσταση. Δε θα δεχτούμε επίσης κατηγορίες εναντίων καθηγητών, οι οποίες δεν εξαρτώνται μόνο από αυτούς, όπως το πρόγραμμα των εξετάσεων, το οποίο είναι θέμα που περνάει και από την Κοσμητεία. Και όσο εμείς, τόσο κι εκείνοι δεν θα θέλαμε σε καμία περίπτωση να περάσουμε όλο το καλοκαίρι δίνοντας εξετάσεις.

Αναφορικά με τον χαρακτηρισμό «κύκλωμα αντιγραφής» για τους φοιτητές, είναι κάτι το οποίο οι ίδιοι έχουμε προκαλέσει και έχουμε δώσει το δικαίωμα να μας χαρακτηρίζουν έτσι…


Επιπλέον, επειδή οι νέοι έχουμε μεγαλώσει σε μια εποχή τεχνολογικής ανάπτυξης και έχουμε κάποια ευχέρεια με την τεχνολογία, δε σημαίνει ότι και μεγαλύτερα από εμάς άτομα έχουν την ίδια ευχέρεια. Πρέπει να δείξουμε κατανόηση σε τέτοιες περιπτώσεις και να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να διευκολύνουμε καθηγητές που τυχόν δεν έχουν την ίδια ευχέρεια με εμάς στον τομέα της τεχνολογίας και όχι να προβαίνουμε σε  χαρακτηρισμούς, όπως «τεχνοφοβικός» και άλλους παρόμοιους, που μπορούν να προσβάλουν και να μην επιφέρουν καμία λύση.


Τέλος, αμφιβάλουμε, όχι μόνο εμείς, ότι οι καθηγητές σκοπίμως  απέκλειαν φοιτητές από την πλατφόρμα e-class. Σε όλους μας είχε δοθεί εξ αρχής σαφής εντολή πως πρέπει να είμαστε εγγεγραμμένοι στην πλατφόρμα, για να εξεταστούμε. Αν κάποιος από αμέλεια ή για κάποιον άλλον λόγο δεν ακολούθησε τα απαραίτητα βήματα, ο εκάστοτε καθηγητής δε φέρει καμία ευθύνη. Είναι ευθύνη του ίδιου του φοιτητή να παρακολουθεί της ανακοινώσεις και να είναι ενήμερος για τυχόν αλλαγές, εφόσον και η ενημέρωση από την γραμματεία και άλλων, είναι έγκαιρη. Οι καθηγητές δεν έχουν κανένα συμφέρον να αποκλείουν φοιτητές από την πλατφόρμα. Επομένως, δε θεωρούμε πως κάτι τέτοιο έγινε σκοπίμως.


Λυπόμαστε ειλικρινά, ως φοιτητές, που βρισκόμαστε στο 1ο έτος των σπουδών μας να αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις και έχθρες μεταξύ φοιτητών και καθηγητών. Αν εμάς δεν μας αρέσει αυτή η κατάσταση που σπουδάζουμε στην χώρα μας, τι θα πουν παιδιά που έρχονται από το εξωτερικό; Λυπούμαστε, επίσης, που προτιμάται η λύση της ανώνυμης λεκτικής βίας και όχι του διαλόγου.

(Το παρόν κείμενο δεν έχει σκοπό να προσβάλει και να θίξει κανέναν. Απλώς, προβάλλεται μια άλλη οπτική γωνία, η οποία από πολλούς αγνοείται).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s